• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Deodorants, antitranspiratiemiddelen: hoe bestrijden we onaangename geuren?

Deodorants, antitranspiratiemiddelen: hoe bestrijden we onaangename geuren?

Deodorants en antitranspiratiemiddelen zijn onze bondgenoten in de strijd tegen zweet- en onaangename geuren. Deze bijzondere cosmetica hebben elk hun eigenschappen en hun eigen werking.

De strijd tegen zweet- en andere onaangename geuren

Zweten is een normaal fenomeen. Toch is overmatig zweten bijzonder hinderlijk. Soms is zweet zelfs zichtbaar en/of de geur ervan duidelijk te ruiken. Hoe moet u daartegen reageren en wat kunnen de op de markt beschikbare producten ertegen doen?
We beschikken over drie strategieën tegen transpiratie:

 • De onaangename geuren maskeren.
 • De afbraak van het transpiratievocht door bacteriën een halt toeroepen (het is deze afbraak door bacteriën die de ongewenste geur veroorzaakt).
 • De zweetproductie stoppen of verminderen.

Cosmetica bestemd om te strijden tegen transpiratie

Op de markt zijn allerlei producten te vinden die de strijd aangaan tegen transpiratie en zweetgeuren:
Deodorants bestrijden selectief de vluchtige moleculen die een onaangename geur verspreiden.
Antitranspiratiemiddelen beperken de uitscheiding van zweet (ze verkleinen of verstoppen de poriën waarlangs het zweet uitgescheiden wordt).
De andere producten beperken de bacteriegroei.

Uiteindelijk is het zo dat de meeste producten deze eigenschappen combineren om zo doeltreffend mogelijk te zijn. Maar waarom is er dan zo'n uitgebreid gamma deodorants en antitranspiratiemiddelen beschikbaar? Omdat zeer veel verschillende formules mogelijk zijn, zodat er toch verschillen zijn wat de eigenschappen, voordelen en nadelen betreft: hoelang de doeltreffendheid behouden blijft, de manier waarop het product aangebracht wordt, de risico's op allergieën en huidirritaties, enz.

Een voorbeeld: hoe meer een product beweert een werking van lange duur te hebben - bijvoorbeeld een non-stop doeltreffendheid van 48 uur - des te groter het risico op irritaties zal zijn. Allergieën zijn dan weer vaak het gevolg van de interactie met parfums of antibacteriële middelen.
De graad van doeltreffendheid van een product is ook afhankelijk van het feit of het vet of geleermiddelen bevat, alsook van de manier waarop het aangebracht wordt (spray, crème…).
Globaal gezien, hebben fabrikanten tegenwoordig de neiging om de voorkeur te geven aan een aangenaam gebruik en aan een product dat goed verdragen wordt, ook al gaat dat een beetje ten koste van de doeltreffendheid. Dat is bijvoorbeeld het geval met alcoholvrije producten. Alcohol is inderdaad een antibacterieel middel, maar het gebruik ervan leidt soms tot huidirritatie en uitdroging van de huid.

Laten we tot besluit een einde maken aan een fabeltje: deodorants en antitranspiratiemiddelen die aluminium bevatten, veroorzaken geen borstkanker. In het verleden werd vaak beweerd van wel, maar geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft dat ooit bewezen…

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/07/2015
Origineel artikel geschreven door op 31/08/2009

Bronnen: "60 millions de consommateurs" (Frans consumententijdschrift), nummer buiten reeks, juli/augustus 2009.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Zweten en slechte geurtjes: welke oplossingen bestaan er?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten