Denken aan seks doet je niezen

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 13/01/2009 - 00h00
-A +A

Niezen blijkt minder onschuldiger dan het lijkt. Sommige mensen krijgen een niesbui door seksuele gedachten of seksuele opwinding. Volgens twee Britse artsen komt het fenomeen vaker voor dan je zou denken.

PUB

Niesbuien na seksuele gedachten

Dokter Mahmood Bhutta is een neus-, oor- en keelarts aan het Wexham Park Hospital. In een recente bijdrage voor het Journal of the Royal Society of Medicine schrijft hij over een collega die een bijzondere patiënt had onderzocht. Een patiënt van middelbare leeftijd kreeg namelijk na elke seksuele gedachte een oncontroleerbare niesbui. Dat was al zijn hele volwassen leven zo.
Dokter Bhutta en psychiater Harold Maxwell beslisten de zaak verder te onderzoeken. Omdat het fenomeen mogelijk enige schaamte veroorzaakt, vermoedden de twee Britse artsen dat er weinig over geschreven zou zijn. Behalve misschien in chatrooms op het internet.
Met de zoektermen 'seks' en 'niezen' kwamen ze uit bij 17 meldingen van niesbuien na seksuele gedachten. Zowel mannen als van vrouwen bleken er last van te hebben. Nog 3 andere mensen moesten telkens niezen na een orgasme.

Signalen in zenuwstelsel

Normaal moet iemand niezen omdat er iets prikkelt in de neus. Met een plotse, krachtige luchtstoot -snelheden van 150 kilometer per uur zijn legio - worden de prikkelende stoffen uit de neus geblazen. Voorbeelden zijn stoffen in de lucht waarvoor je allergisch bent, of gewoon gedroogd slijm in de neus. Een verkoudheid doet je extra niezen omdat de neus dan overgevoelig is door een virusinfectie.
Niezen kan ook veroorzaakt worden door in fel zonlicht te kijken. De zenuwen van ogen en neus komen immers op dezelfde plaats in de hersenen binnen. Een hevige prikkeling van de ogen kan zo leiden tot een tintelend gevoel in de neus, en je zo ook een niesbui doen krijgen.
Volgens dokter Bhutta schreven artsen al in de 19de eeuw dat seksuele gedachten mensen soms doen niezen. Maar een echte verklaring voor het fenomeen is tot nu toe nog niet gegeven. Bhutta en Maxwell suggereren dat de seksuele gedachten het parasympatische, autonome zenuwstelsel stimuleren, en zo bij sommige mensen ook het niezen veroorzaken.
"Over het autonome zenuwstelsel hebben we geen controle. Het regelt zaken als onze hartslag of de hoeveelheid licht in onze pupillen. Signalen in het zenuwstelsel raken soms verstoord. Dat is waarschijnlijk de reden waarom sommige mensen niezen als ze aan seks denken."

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 13/01/2009 - 00h00 M. Bhutta et al, Journal of the Royal Society of Medicine, 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vrijen: de vraag van het ‘hoe vaak’ Gepubliceerd op 03/05/2017 - 12h11

Wat is een harmonieus seksleven en bestaat er zoiets als een "ideaal of normaal" ritme? Soms, vaak, continu, nooit, enz. De vraag hoe vaak we het doen wekt altijd nieuwsgierigheid. Maar bestaat er zoiets als een norm of telt niet eerder het door beid...

Meer artikels