• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Denk Groenten! Denk Fruit!

Artikel gepubliceerd door op 29/05/2012


Denk Groenten! Denk Fruit!

"Laat ons allen nu feesten met smaak, met groenten en fruit, met iedereen die daarbij een steentje bijdraagt en alle levensgenieters van de wereld!"

Geen kat die er nog aan twijfelt dat we de volgende decennia andere voeding- en levensgewoonten gaan aannemen. Of bent U nog niet overtuigd?

Je kan geen magazine of krant meer openslaan of we worden met de neus op de feiten gedrukt. Ook bij het zappen op de televisie zien we reportage en nieuwsberichten over de gezondheidsproblemen van de westerling. Telkens zijn de verwijzingen naar het einde van de wereld niet ver weg. Wat loopt er dan in “godsnaam” allemaal mis?

 

Deze ruimte is waarschijnlijk te klein om hier een lijst te brengen van de vele tekortkomingen of slechte gewoontes die de mens ondertussen heeft. Maar we gaan deze “hete brei” zeker niet uit de weg! Kijk, het komt erop neer dat we én gezonder voor het lichaam en de geest, én meer  duurzaam met de natuur en de planeet moeten leren omgaan. Zo simpel is het. Voilà!

 

Was dat maar zo natuurlijk, want begin maar in één toverslag de wereldbevolking haar gewoontes te veranderen. De vele ecologische congressen, Kyoto 1997, Kopenhagen 2009, Durban 2011, de tsunami van obesitas met de vele positieve acties om dit tegen te gaan, honderden nationale gezondheidsinitiatieven met websites, de EU in actie, Michelle Obama die groenten kweekt, ook mijn bescheiden bijdrage, enz...,  al deze positieve energie ten spijt, zien we dat het heel moeilijk is om snel en efficiënt resultaat te boeken. Duidelijk is wel dat we krachtig moeten doorgaan, allemaal samen. De eerste resultaten zijn merkbaar, op alle vlakken trouwens. 

 

De verkoop van groenten stijgt reeds gestaagd in sommige landen, fietsen is terug in, de boodschap van minder vlees te consumeren blijft hangen, vegetarisme is in opmars, de voedingsindustrie werkt eraan om minder en beter vet te gebruiken, voor teveel zout zoeken we samen oplossingen, snacken kan nu ook gezond, de gezonde groentesauzen - légumaises® - worden erkent als een lekker en gezond  toekomstproduct, recyclage is het toverwoord, groene energie piekt, zelfs voor de ongezonde fastfood zijn er vandaag reeds goede alternatieven...

 

Groenten nu superstar!

 

Groenten zijn de kern van gezonde en evenwichtige voeding. Ze bevatten verscheidene troeven zoals;

 

- Leveren de uitstekende brandstof: minstens 50% moet komen van de complexe koolhydraten.

- Rijk aan voedingsvezels: vertraagd spijsvertering en zorgen voor geleidelijke opname bloedsuiker in bloedsomloop.

- Bron van waardevolle eiwitten: invulling nodige aminozuren.

- Bevatten vrijwel geen vet en zijn dus caloriearm.

- Zijn leverancier van vele mineralen, vitaminen en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

 

Daar groenten dankzij de vele anti-oxidanten bijdragen tot vermindert risico op hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, andere chronische ziekten en tevens waardevolle bio-actieve stoffen bevatten, zijn ze de beste garantie tot een goede gezondheid

 

Deze boodschap wordt wekelijks in de brede media verspreidt. Meer nog, groenten krijgen meer en meer een status als SUPERSTAR!!

 

Artikel gepubliceerd door op 29/05/2012

Deze post maakt deel uit van de blog van Frank Fol - De Groentekok, Blog diëtetiek

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Hoe begon ik eraan meer dan 20 jaar geleden?

Door Frank Fol - De Groentekok op 11/06/2012 00:00

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Na enkele jaren zoeken, leren en uittesten ontstond een eigen filosofie; Een gerecht ontstaat uit groenten, Denk Groenten! Denk Fruit!Tweede stap: Kies uit de 43 culinaire technieken om ...

De Week van Groenten en Fruit 2012 gaat van start!

Door Frank Fol - De Groentekok op 9/05/2012 18:07

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

De Groentekok - Ambassadeur van de jaarlijkse week - verwoord het zo;"Laat ons allen nu feesten met smaak, met groenten en fruit, met iedereen die daarbij een steentje bijdraagt en alle ...