• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Denk aan uw borsten: de systematische opsporing van kanker is efficiënt

Denk aan uw borsten: de systematische opsporing van kanker is efficiëntSystematische screening op borstkanker vindt meer en meer ingang. Het nut van die screening werd recent nog bevestigd door een Amerikaanse studie: de systematische opsporing van borstkanker verlaagt de mortaliteit door borstkanker bij vrouwen ouder dan 55 jaar met 55%, op voorwaarde dat de screening op lange termijn wordt uitgevoerd.

Een mammografie wordt aanbevolen om de twee jaar vanaf de leeftijd van 50 jaar als er geen risicofactoren zijn (ziekten in de voorgeschiedenis of voorkomen van borstkanker in de familie). Met een mammografie kan men precancereuze en cancereuze letsels van de borsten opsporen, ook als de tumor nog zeer klein is en nog niet bij palpatie kan worden gevoeld. Met een mammografie kan borstkanker dus vroeger worden opgespoord en zou men aan massascreening kunnen doen.In 2000 en 2001 had een Zweedse studie echter de doeltreffendheid van massascreening op borstkanker in twijfel getrokken. Volgens die studie zou een dergelijke screening de mortaliteit door borstkanker niet verlagen. Er is echter zeer veel kritiek gekomen op de studie.

Systematische screening werpt vruchten af vanaf 7 jaar

Claudia Henschke en medewerkers van het Cornell Medical Center in New York hebben nu een studie gepubliceerd waarin ze aantonen dat een systematische screening door mammografie de mortaliteit wel verlaagt. Maar dat is enkel het geval als de screening voldoende lang wordt aangehouden, langer dan 7 jaar. "De screening moet voldoende lang worden voortgezet om vruchten af te werpen", besloot de onderzoekster.In die omstandigheden daalde de mortaliteit dankzij systematische screening bij vrouwen ouder dan 55 jaar met 55%. Het effect is minder groot bij vrouwen van 45 tot 54 jaar, maar een daling van de mortaliteit met 30% is toch nog steeds significant.

Waakzaam blijven

Zolang in ons land geen systematische screening wordt uitgevoerd, moeten vrouwen zich regelmatig laten onderzoeken vanaf de leeftijd van 50 jaar en nog vroeger, vanaf de leeftijd van 40 jaar, als er gevallen van borstkanker in de familie zijn.Mammografie is de beste screeningmethode, maar daarom is zelfonderzoek van de borsten niet minder belangrijk. Met een zelfonderzoek mist men weliswaar zeer kleine tumoren, maar kan men soms tumoren vaststellen die niet werden gezien bij mammografie. Het verschijnen van densere knobbels in de borstklier is een alarmerend. Meestal zullen die noduli (knobbels) goedaardig zijn (kysten, fibreuze massa's of vetmassa's). Maar het is toch beter dat te laten controleren met een mammografie en eventueel nog andere onderzoeken.Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 23/02/2002

Bronnen: Henschke, Lancet 2002; 359: 404-406

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Mammografie

 • Technische fiche: klassiek radiologisch onderzoek Zie ook: echografie van de borsten - RMI van de borsten 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating