• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

De zwangerschapstest

De zwangerschapstest Deze hoogtechnologische urinetest, die vrij te koop is, geeft slechts onvolledige antwoorden, en toch kan één van die antwoorden in een fractie van een seconde uw leven veranderen. Wat is het beste moment voor deze test? En wie heeft genoeg geduld om een betrouwbaar antwoord af te wachten?

Een beetje wetenschap

De bevruchting gebeurt door het samensmelten van een zaadcel en een eicel. Ze valt dus niet noodzakelijk samen met de eisprong en met de geslachtsgemeenschap. Zodra de bevruchting heeft plaatsgehad, beginnen de cellen zich te delen en te vermenigvuldigen. Ondertussen begint het bevruchte ei zijn afdaling van de eileider naar de baarmoeder. Eenmaal in de baarmoederholte verandert zijn vorm en wordt het asymmetrisch. Er vormt zich een dichtere pool, waardoor het ei in contact kan komen met het baarmoederslijmvlies, waar het zich nestelt. Sommige cellen van die pool scheiden hormonen af die de eierstokken reguleren, zodat de vrouw niet meer menstrueert. Als de maandstonden wel zouden optreden, zou het ei met de bloedstroom meegevoerd worden buiten de baarmoeder. Dit hormoon wordt Human Chorionic Gonadotrophine (HCG) genoemd. Het is die stof waarvan de dosis bepaald wordt om na te gaan of de vrouw zwanger is. Een deel van die stof wordt uitgescheiden in de urine, waardoor ze voorbij een zekere concentratie kan worden opgespoord via een gewone immunologische test. In het bloed wordt het gehalte van 25 eenheden - dat het mogelijk maakt om de zwangerschap te bevestigen - bereikt vanaf de zesde dag na de bevruchting (met andere woorden: dit gehalte kan bereikt worden vóór het uitblijven van de menstruatie). Het verdubbelt vervolgens om de twee dagen tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.

In de praktijk

De zogenaamde zwangerschapstest die vrij te koop is in de apotheek spoort de aanwezigheid op van HCG in de urine, maar is niet voldoende nauwkeurig om de dosis van het hormoon te bepalen. Wel kan hij boven een zekere drempel uitmaken of het HCG-gehalte al dan niet hoog genoeg is om de zwangerschap te bevestigen. Voor een betrouwbaar resultaat wacht u in de praktijk beter de veertiende dag af na het vrijen. U hoeft trouwens niet nuchter te zijn om de test uit te voeren, en het nemen van de pil vertekent de resultaten niet. Hoe het antwoord ook luidt, u zult het naast de andere zwangerschapstekens moeten leggen, zoals misselijkheid, slaperigheid, witte vloed, en uiteraard het klassieke uitblijven van de maandstonden.

Artikel gepubliceerd door op 20/01/2004

Vindt u het artikel interessant?