• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

De zindelijkheid van katten

De zindelijkheid van katten Katten staan bekend om hun natuurlijke zindelijkheid. Niet zelden onderhouden ze hun vacht en bedekken ze hun uitwerpselen. Sommige katten "ondergraven" echter die reputatie omdat ze gedragsstoornissen vertonen of ziek zijn.

Een natuurlijke zindelijkheid

Katjes leren van hun moeder om zindelijk te zijn. Het is zij die tijdens de eerste drie weken de uitscheiding van de uitwerpselen van haar jongen stimuleert door hun buik en hun bilnaad te likken. Vervolgens leren de jongen de kattenbakvulling te gebruiken door hun moeder te observeren. In de regel zijn ze vanaf de zesde of zevende week zindelijk, bij het spenen. Leg uw kitten geregeld in de kattenbakvulling, vooral na de maaltijden of na een lange rust. Het zal dan meteen begrijpen waar zich zijn toilet bevindt! Voor een gepast toilet moet u zich aan bepaalde regels houden: de kattenbakvulling moet altijd proper zijn (verwijder regelmatig uitwerpselen en door urine bevuilde zones), en de bak moet op een rustige plaats staan, zodat het jong in alle rust zijn behoefte kan doen. Hij moet ook zo ver mogelijk van de "eetplek" staan.

Urinemarkering

Wanneer een kat seksuele opwinding of een emotie wil tonen, of zijn territorium wil afbakenen tegenover zijn soortgenoten, laat hij enkele urinedruppels vallen. De urine bevat boodschapperstoffen, de zogenaamde feromonen. In tegenstelling tot de "klassieke" urineerhouding, waarbij de kat neerhurkt, geeft hij zijn feromonen af in staande houding en urineert hij verticaal. Zowel mannetjes als wijfjes vertonen dit gedrag, dat minder vaak voorkomt bij gesteriliseerde katten. Naast de feromonen die uitgescheiden worden in de urine zijn er ook feromonen die gesynthetiseerd worden in de huid van de wangen, de zogenaamde geruststellende gezichtsferomonen. Als de kat zich goed voelt, wrijft hij zijn wangen tegen meubelen, muren, kleren, … Als hij die "merktekens" dan de volgende keer bespeurt, voelt hij zich op vertrouwd terrein. Als deze "feel good"-boodschap echter gewijzigd wordt, bijvoorbeeld wanneer een gemarkeerd meubel verplaatst of schoongemaakt wordt, er een nieuw voorwerp of dier bijkomt of het gezin verhuist, kan de kat deze verstoring uiten via urinemarkeringen. Een gestresseerde, angstige kat zal vaker zijn toevlucht nemen tot deze methode. Het baasje kan deze vervelende situatie vermijden door de wangen van de kat te bespuiten met een spray die synthetische feromonen bevat. Die feromonen remmen de neiging tot het maken van urinemarkeringen af.

Artikel gepubliceerd door op 23/02/2005

Vindt u het artikel interessant?