• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

De ziekte van Renander ontcijferd

De ziekte van Renander ontcijferd

Pijn aan de onderkant van de grote teen op het moment dat de voet op de grond wordt gezet: het is een bekend fenomeen bij sporters, vooral dan bij heel sportieve kinderen en tieners. Misschien is het wel de ziekte van Renander.

De ziekte van Renander: jonge voeten het meest getroffen

De ziekte van Renander (ook wel osteochondrodystrofie genoemd) is weinig bekend bij het grote publiek.
Toch komt ze relatief veel voor, vooral bij sportieve kinderen en adolescenten. Onder meer aankomende dansertjes, die hun voeten te zwaar belasten. Ze komt ook voor bij turners, atleten, voetballers, hardlopers en zelfs tennissers (zoals Jimmy Connors destijds).

De pijn is gelokaliseerd in de sesambeentjes, aan de basis van de grote teen.
Deze beentjes dragen die bizarre naam omdat ze op sesamzaadjes lijken. Ze zijn trouwens histochemisch gezien bijzonder interessant, want in tegenstelling tot de andere onderdelen van ons skelet gaat het hier om overblijfselen van verkalkte ligamenten. Daardoor zijn de sesambeentjes niet rechtstreeks verbonden met het gewricht, maar liggen ze in het verlengde van de pezen.

Ziekte van Renander: spectaculaire symptomen

Telkens als hij zijn voet op de grond zet, voelt de patiënt een hevige pijn onder de grote teen.
Soms is er ook sprake van zwelling, roodheid of een gevoel van verlamming. De patiënt heeft ook moeite om zijn grote teen (ook hallux genoemd) te strekken en te buigen. Op de duur krijgt de jonge patiënt loopproblemen en begint hij mank te lopen.

Examen en diagnose
Om de diagnose te stellen, betast en manipuleert de arts de teen in alle richtingen. Vervolgens schrijft hij röntgenfoto's voor. Het letsel is niet altijd zichtbaar op de foto's, maar het onderzoek maakt het wel mogelijk om een breuk uit te sluiten.
Schrik niet als de arts een radiologie van beide voeten aanvraagt. Soms is het noodzakelijk om de foto's van de aangetaste voet te vergelijken met die van de andere voet, om de juiste diagnose te kunnen stellen.
Opgelet: bij volwassenen wordt de ziekte van Renander vaak verward met een aanval van gewrichtsjicht.

Bijgewerkt door Gilles Goetghebuer op 01/10/2013
Origineel artikel geschreven door op 02/12/2008

Bronnen: Rev Rhum Mal Osteoartic. 1978 Jul-Sep;45(7-9):479-86.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten