• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing Een oude hond met gezwollen buik die meer drinkt en urineert dan normaal, zijn voedsel opschrokt en vachtproblemen krijgt, heeft misschien de ziekte van Cushing.

Te veel glucocorticoïden

Glucocorticoïden zijn hormonen die aangemaakt worden door twee kleine klieren aan de voorkant van de nieren: de bijnieren. Deze levensnoodzakelijke hormonen zorgen ervoor dat het organisme zich kan aanpassen aan stress. Het is de hypofyse, een klier in de hersenen, die de productie van glucocorticoïden door de bijnieren stimuleert. Hypofysetumoren en in zeldzamer gevallen bijniertumoren leiden tot een overmatige productie van glucocorticoïden, waardoor de ziektesymptomen ontstaan.

Leeftijd en sommige rassen

De ziekte komt het vaakst voor bij honden boven de negen jaar. Sommige rassen zijn genetisch voorbestemd: poedels, teckels, terriërs, beagles en Duitse herders. Katten worden zelden getroffen. De symptomen lopen uiteen: het dier eet, drinkt en urineert meer dan gewoonlijk. Zijn spieren worden zwakker, onder meer de buikspieren, waardoor de buik opzwelt, zeker als ook de lever gezwollen is. De huid is dunner dan normaal en geneest slecht, er ontstaat symmetrische haaruitval en er kunnen roodachtige vlekken verschijnen door een abnormale uitzetting van de aders. De botten ontkalken en het vrijgekomen calcium komt opnieuw in de huid terecht, waar het verkalkingen veroorzaakt. Er kunnen ook psychische stoornissen ontstaan met gedragsveranderingen tot gevolg. Aangezien de afweer verzwakt is, krijgt de hond gemakkelijker blaasontstekingen en longinfecties. Ten slotte kan de ziekte diabetes mellitus uitlokken.

Artikel gepubliceerd door op 23/03/2005

Vindt u het artikel interessant?