• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

De ziekte van Crohn: behandeld met lintwormeitjes!

De ziekte van Crohn: behandeld met lintwormeitjes! De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking waarvan de oorzaak nog altijd niet bekend is. Vermoedelijk gaat het om een verkeerde immuunrespons op de normale darmflora. Vandaar dat onlangs een alternatieve therapie werd uitgetest waarbij eitjes van nematodewormen werden toegediend die de immuunrespons wijzigen.

De ziekte van Crohn wordt gekenmerkt door een darmontsteking. Ze verloopt met opstoten en tast de darmsegmenten aan, met een voorkeur voor het ileum (de kronkeldam, het uiteinde van de dunne darm), de dikke darm en de anus. De letsels omvatten een wandverdikking en verzweringen. De behandeling is in hoofdzaak dezelfde als bij een ontsteking (corticosteroïden, azathioprine, infliximab…). In sommige hardnekkige gevallen zijn echter immunodepressiva nodig. Bij complicaties (obstructie, bloeding, ernstige fistel) en vormen die niet reageren op medicatie is een chirurgische ingreep vereist.

Heel wat patiënten zijn inderdaad resistent tegen de klassieke ontstekingsbehandeling. Vandaar dat onderzoekers op het idee kwamen om bij patiënten een parasitose op te wekken met een niet-pathogene nematode, wat de immuunrespons wijzigt. Ze voerden de test uit bij 29 patiënten die niet reageerden op de ontstekingsremmende standaardbehandeling. Het protocol hield in dat ze om de drie weken een vloeistof moesten innemen met 2.500 eitjes van taenia suis (varkenslintworm). Deze parasiet komt weinig voor bij de mens, maar kan hem wel tijdelijk besmetten, zonder dat hij ernstig ziek wordt en zonder gevaar voor besmetting. Resultaat: een responspercentage van bijna 80 % en een remissiepercentage van 73 %. De patiënten kregen geen nieuwe symptomen.

Deze parasitaire blootstelling heeft dan ook een positieve impact op ziekten met een sterke immuuncomponent, waarvan de ziekte van Crohn de belangrijkste is. Ter herinnering: de ziekte van Crohn treft tussen 3 en 6 personen op 100.000. Ze komt voor op elke leeftijd, maar vooral bij tieners, jongvolwassenen en 60-plussers. De meest voorkomende symptomen zijn: acute of chronische diarree, eetlustverlies, vermagering en bloedarmoede. Mogelijke complicaties zijn: fistels en soms ook abcessen, meestal in de anus, darmobstructies en inwendige fistels. De ziekte kan ook uveïtis (oogontsteking) en spondylartropathie (chronische ontsteking van de wervelgewrichten) veroorzaken.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 18/01/2005

Bronnen: Weinstock J., Summers R.W. et coll., Gut, 54 : 87-90, 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten