• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  14 mening
 • Commentaren (0)

De ziekte van Bouveret: periodieke hartkloppingen

De ziekte van Bouveret: periodieke hartkloppingen

De ziekte van Bouveret wordt gekenmerkt door aanvallen van tachycardie, een soort hartritmestoornis waarbij het hart te snel klopt. Het hart begint plotseling en met tussenpozen heel snel tekeer te gaan, met sterke hartkloppingen als gevolg. Hoe ernstig is dat, dokter?

De symptomen van de ziekte van Bouveret

Aanvallen van tachycardie treden bruusk op, spontaan (zonder aanwijsbare oorzaak), en houden ook even plots op. Het hart kan dan 200, zelfs 250 slagen per minuut doen, daar waar het ritme normaal tussen 70 en 80 slagen per minuut ligt.

Gevoel van angst en bevangenheid
De aanval kan enkele seconden, enkele minuten, maar ook meerdere dagen duren. Tachycardie gaat gepaard met gevoelens van angst, bevangenheid, pijn op de borst of misselijkheid. Sommige mensen kunnen hun dagelijkse activiteiten gewoon voortzetten, andere moeten gaan liggen of verliezen het bewustzijn. Na de aanval voelt men zich vermoeid, afgemat en moet men ongewild plassen.

Wie wordt erdoor getroffen?

Deze hartritmestoornis komt heel veel voor, en dan vooral bij jonge mensen. Ze kan zich voordoen bij mensen met een hartaandoening en houdt in dat geval een belangrijk risico op decompensatie in, wat een ziekenhuisopname nodig maakt.

Ook bij gezonde mensen
Maar de ziekte van Bouveret kan ook gezonde mensen treffen en optreden zonder dat er een hartziekte in het spel is. In dat laatste geval, als er dus geen verband is met een hartpathologie, is de ziekte van Bouveret niet ernstig en treedt er na het vijftigste levensjaar vaak verbetering op.

Thyreoïdie
Ook een stoornis van de schildklier (hyperthyreoïdie) kan leiden tot de ziekte van Bouveret.(dat komt omdat het hartritme ook door hormonen geregeld wordt).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/12/2015
Origineel artikel geschreven door op 23/02/2009

Vindt u het artikel interessant?