• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Getuigenissen (0)

De vingergewrichten laten kraken: kan het kwaad?

De vingergewrichten laten kraken: kan het kwaad?

Knakken  met de vingers - eigenlijk zijn het de gewrichten van de vingerkootjes die kraken - is een onschuldige handeling. Soms wordt het zelfs een onbewuste gewoonte. Maar is het wel zonder gevaar? Of kan die manie een gewricht blijvend beschadigen?

Wat horen we als een gewricht kraakt?

De gewrichten zijn het verbindingsstuk tussen onze botten; ze houden ze dus samen. Om het bewegen pijnloos en soepel te laten verlopen, zijn ze omringd door een soort smeervloeistof, het synoviaal vocht. Soms ontwikkelt zich in het synoviaal vocht een gasbel. Als het gewricht op een bepaalde manier gestrekt of geplooid wordt, explodeert de gasbel en krijgen we dat bekende krakende geluid.

Het duurt naar schatting 20 minuten voor zich na de ontploffing van zo’n bel een nieuwe heeft gevormd. Na die twintig minuten kan het knakken herbeginnen.

Kunnen de gewrichten schade ondervinden door het knakken?

Er is nog geen enkele studie die heeft aangetoond dat met de gewrichten knakken een negatieve impact kan hebben op de gewrichten. Er zijn heel wat studies uitgevoerd naar de mogelijke gevolgen van deze gewoonte op de gewrichten. De meeste hebben als hypothese dat met de gewrichten van de vingers knakken die gewrichten brozer kan maken en zelfs artrose kan veroorzaken. Artrose is het gevolg van de leeftijdsgebonden slijtage van de gewrichten. De aandoening komt vooral voor bij 65-plussers.

Maar in 2011 bijvoorbeeld hebben onderzoekers van de Uniformed Services University of Health Services in Bethesda, Maryland (USA) 214 mensen gevolgd, van wie sommigen al jaren met hun gewrichten knakten. Ze stelden vast dat er geen significant verschil was in het ontstaan van artrose aan de handen tussen mensen die regelmatig hun gewrichten kraakten en mensen die dat niet deden.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016
Origineel artikel geschreven door op 31/03/2015

Bronnen: Deweber, K. et al., J Am Board Fam Med. 2011 Mar-Apr;24(2):169-74. doi: 10.3122/jabfm.2011.02.100156.

Vindt u het artikel interessant?