De vier waarheden over het Atkins-dieet

De vier waarheden over het Atkins-dieetDe European Food Information Council (EUFIC) geeft het Atkins-dieet de doodsteek. Door de vier waarheden van dit vermageringsprogramma op een rijtje te zetten, geeft hij ons voldoende goede redenen om er niet aan te beginnen.

Het Atkins-dieet laat vetstoffen zoals boter en vlees, vis, eieren en zuivelproducten onbeperkt toe. Maar het sluit suikers uit: de producten die suikers bevatten, maar ook trage suikers zoals brood, pasta's, rijst en zetmeelhoudende stoffen. Groenten en vooral fruit zijn slechts in heel kleine hoeveelheden toegelaten.Er werden gevallen genoteerd met spectaculair gewichtsverlies, zowel in omvang als in snelheid.

Maar hoe aanlokkelijk het ook oogt, het Atkins-dieet is af te raden, want het druist in tegen alle officiële aanbevelingen voor een gezond voedingsdieet.

1) Waterverlies

Het gewichtsverlies is in het begin van het dieet weliswaar spectaculair, maar het is vooral te wijten aan verlies van water en niet van vetten. Doordat men de koolhydraten (suikers) gaat beperken, gaat het organisme immers energie (glucose) putten uit zijn spiersuikerreserves. Maar aangezien spiersuiker (of glycogeen) een verbinding maakt met water, gaat het verbruik daarvan gepaard met waterverlies.

2) Gevaarlijk eetlustremmend effect

Als de glycogeenreserves uitgeput zijn, keert het organisme zich naar de vetten om energie te produceren. Maar hier zullen door het gebrek aan koolhydraten bij de afbraak van de vetten ketonlichamen worden aangemaakt. En als er daarvan te veel zijn, veroorzaken die misselijkheid en vermoeidheid. Bovendien remmen ze ook de eetlust af. Daardoor komt het dat wie op deze manier dieet bepaalde voedingsstoffen zoveel mag eten als hij wil, uiteindelijk toch weinig calorieën verbruikt.

Artikel gepubliceerd door op 07/06/2005

Bronnen: The European Food International Council (EUFIC), "Fin de règne pour le régime Atkins", mei 2005, www.eufic.org.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

 • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating