• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De verovering van de haarvaten

De verovering van de haarvaten Een recente studie heeft uitgewezen dat sport een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het haarvatenstelsel. Maar opgelet: het gaat hier niet om haren, maar om de doorbloeding van de spieren!

Haarvaten: levensbelangrijk!

Eerst een woordje over die fameuze haarvaten ("capillairen"). Het gaat hier om microscopische bloedvaten - niet groter dan een haar! - die het bloed tot diep in de spieren moeten brengen. Maar niet alleen de spieren, want de haarvaten voorzien alle lichaamsweefsels van bloed, ook de pezen. Een stoornis op dit niveau bevordert trouwens peesaandoeningen, zoals die vaak voorkomen bij sporters. Dat hangt ook af van de leeftijd. Zo hebben professionele tennissers bijna nooit last van deze fameuze elleboogtendinitis, ook wel "tennis elbow" genoemd. Deze kwaal treft vooral veertigers, precies omdat het haarvatenstelsel van de pezen bij hen minder goed doorbloed is.

De haarvaten mogen dan al minuscuul zijn, soms hangen letterlijk leven en dood ervan af. Zo is een goede capillarisatie (doorbloeding van de spieren) essentieel voor het hart. Als een slagader dichtslibt, moet het hart over een "alternatieve route" kunnen beschikken, zodat de bloedtoevoer naar de cellen niet in het gedrang komt. Van dit vermogen om het haarvatenstelsel te reorganiseren, hangt de levenskwaliteit van de patiënt af. In die omstandigheden is het absoluut noodzakelijk om het obstakel dat gevormd wordt door de trombus, te omzeilen en de doorbloeding van de aangetaste zone te herstellen. Momenteel wordt onderzoek verricht naar geneesmiddelen die de ontwikkeling van het haarvatennet kunnen stimuleren. Bij andere aandoeningen is de uitdaging precies omgekeerd en moet de vorming van haarvaten worden tegengegaan. Bijvoorbeeld als het erom gaat een kwaadaardig gezwel te doen verschrompelen.

Een metamorfose na 24 weken

De beheersing van dit verschijnsel zou dan ook bijzonder interessante therapeutische perspectieven bieden in een heleboel domeinen. Toch is er al bij al nog vrij weinig geweten over de precieze mechanismen die aan de basis liggen van die revascularisatie. Ook de rol van sport blijft hier een groot mysterie! Vandaar het belang van deze studie, die de precieze impact probeerde te meten van een zes maanden durend fitnessprogramma. In het begin van het experiment bleek duidelijk uit de eerste metingen dat de vrouwen een minder dicht haarvatennet hadden dan de mannen. Na een trainingsperiode bleken de vrouwelijke proefpersonen echter hun achterstand vlug in te halen. Vanuit die invalshoek bleek lichaamsbeweging veel heilzamer voor het zwakke dan voor het sterke geslacht!

Het andere belangrijke resultaat van de studie heeft betrekking op zwaarlijvigen. Ook hier blijkt dat hun spieren aanvankelijk minder goed doorbloed zijn, maar dat ze vervolgens opmerkelijk goed reageren op inspanningen. Na 24 weken hadden hun spieren er immers heel wat haarvaten bijgekregen. Dat is een zeer belangrijke bevinding, want de ontwikkeling van het haarvatenstelsel bevordert nadien de oxidatie van de energiereserves. Het wordt met andere woorden steeds duidelijker dat revascularisatie een voorafgaande voorwaarde is voor gewichtsverlies. Wie wil afslanken, moet dus in de eerste plaats een fitnessprogramma volgen. Dat volstaat weliswaar niet om zoveel te vermageren als men wil, maar schept wel onbetwistbaar de voorwaarden om daarin te slagen!

Artikel gepubliceerd door op 11/05/2004

Bronnen: Studie voorgesteld op de jaarvergadering van het American College of Sports Medicine in San Francisco, mei 2003.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Stoppen met sporten

 • Het is altijd gevaarlijk om te stoppen met sporten, want sport is echt noodzakelijk voor ons evenwicht en onze ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating