• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De vacht van honden en katten: gezondheid en onderhoud

De vacht van honden en katten: gezondheid en onderhoud De vacht van honden en katten is een barrière tegen agressie van buitenaf, onder meer UV-stralen, en beschermt tegen temperatuurschommelingen. Bovendien is hij hét "visitekaartje" van het dier en tegelijk de spiegel van zijn gezondheid.

Een nieuwe vacht

De vacht van onze honden en katten wordt voortdurend vernieuwd: het haar groeit in de haarfollikel en valt dan uit, om plaats te maken voor een nieuw haar. Bij de meeste viervoeters neemt dit verschijnsel toe bij het begin van de herfst en de lente, perioden waarin het dier een nieuwe vacht krijgt die beter aangepast is aan de temperatuurschommelingen. De vorm en de lengte van het haar hangen onder meer af van genetische factoren. Er zijn immers honden en katten met harde, lange, gladde, krullende,… haren. Bovendien hebben sommige rassen naast hun zogenaamde "dekvacht" ook een "ondervacht", zodat ze kunnen overleven in gebieden met guur weer en koude temperaturen. Ook andere factoren zoals voeding en ziekten beïnvloeden het uitzicht van de vacht.

Factoren die het uitzicht van de vacht beïnvloeden

Om een mooie vacht te krijgen, moeten onze honden en katten een evenwichtige voeding hebben. Vetzuren, vitamines en eiwitten zijn onmisbaar voor een gezonde vacht. Een dier dat gezonde voeding krijgt, maar die slecht verteert, krijgt eveneens een tekort aan deze voedingsstoffen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij darmziekten of als het dier "bezoek" krijgt van darmwormen. Ook sommige hormonen beïnvloeden de haargroei. Onder meer de glucocorticoïden, die de haargroei afremmen, en de schildklierhormonen, die ze integendeel stimuleren. Vandaar dat ziekten van hormoonproducerende organen (bijnieren, schildklier) het uitzicht van de vacht veranderen.

Huidparasieten en -schimmels zijn een andere oorzaak van vachtverandering. Sommige veroorzaken jeuk, waardoor het dier zich begint te krabben en zijn haren breekt. Andere, zoals de demodex, nestelen zich in de haarfollikels, waardoor het haar niet normaal kan groeien. Sommige dieren met gedragsstoornissen ten slotte hebben de neiging zich de hele tijd te likken, waardoor hun vacht bruin verkleurt en hun haren uitvallen.

Artikel gepubliceerd door op 09/03/2005

Vindt u het artikel interessant?