• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De vaccinatiekaart: een praktisch instrument

De vaccinatiekaart: een praktisch instrument Op een vaccinatiekaart staan alle vaccins vermeld die de persoon in kwestie heeft gekregen, plus de datum waarop de arts ze heeft toegediend. Het gaat uiteraard om een strikt persoonlijk document.

Dankzij de vaccinatiekaart zie je in één oogopslag welke vaccins de eigenaar al dan niet heeft gekregen. Heel belangrijke informatie bij een verwonding met risico op tetanus, bij vertrek op vakantie (voor bescherming tegen hepatitis A en/of B), bij zwangerschap, om na te gaan of de toekomstige moeder beschermd is tegen rubella (rodehond), en wanneer de geraadpleegde arts niet uw vaste huisarts is.
GSK heeft een zo praktisch mogelijke vaccinatiekaart ontworpen, en dat zowel voor de arts als voor de patiënt. De arts kan ze namelijk heel makkelijk invullen en raadplegen. Bovendien heeft ze voor de patiënt een gebruiksvriendelijk formaat en kunnen de toekomstige vaccinatiedata erop ingevuld worden.

Praktisch voor de arts

De kaart omvat 4 luiken. Het eerste bevat alle pediatrische vaccinaties (0 tot 18 maanden). Die informatie is noodzakelijk om de toekomstige inentingen te kunnen plannen. Het tweede luik omvat de vaccins die toegediend zijn aan kinderen en adolescenten, vooral tijdens de schoolgaande leeftijd. Het derde luik bevat de lijst van vaccinaties voor volwassenen en voornamelijk de herhalingsvaccins tegen tetanus. Het vierde luik is bestemd voor de verplichte vaccinaties voor reizigers.
Op de keerzijde van de kaart kan de arts nog andere vaccinaties noteren zoals die tegen HPV (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt), het griepvaccin, ...

Praktisch voor de patiënt

U kunt de kaart makkelijk bewaren in uw portefeuille, net als uw identiteitskaart. Ze is een geheugensteun voor de eventuele volgende vaccinatiedata en voor de inentingen die u al hebt gekregen. U kunt er ook uw SIS-kaart in bewaren; u hebt die nodig om uw vaccin aan te kopen bij de apotheker.
De vaccinatiekaart van GSK is verkrijgbaar bij uw arts.

Artikel gepubliceerd door op 01/05/2007

Bronnen: Persbericht "De vaccinatiekaart", GSK GlaxoSmithKline, april 2007

Vindt u het artikel interessant?