• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

De 'type A'-persoonlijkheid en de depressieve persoonlijkheid

De 'type A'-persoonlijkheid en de depressieve persoonlijkheid 'Type A'-persoonlijkheden zijn hyperactief, ongeduldig en veeleisend voor zichzelf en de anderen. Het typeprofiel is dat van het 'jonge dynamische kaderlid' dat in de eerste plaats gedreven wordt door stress en ambitie. Een type A-persoonlijkheid wil in zekere zin de wereld beheersen. De depressieve persoonlijkheid heeft daarentegen de neiging om het gewicht van de wereld op zijn schouders te dragen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat hij niet echt van aanpakken weet en het bijzonder moeilijk heeft om toekomstplannen te maken.

De type A-persoonlijkheid heeft geen tijd te verliezen

De type A-persoonlijkheid levert voortdurend een race tegen de klok. Hij is altijd gehaast en gestrest. Hij is voortdurend actief en neemt vaak heel wat verantwoordelijkheden op zich die hij trouwens met brio vervult, aangezien hij snel de juiste beslissingen kan nemen. Hij is doordrongen van competitiegeest en gaat graag uitdagingen aan in alle levensdomeinen. En als hij zich niet zelf in allerlei uitdagingen stort, ontmoet hij er automatisch op zijn weg, want zijn kijk op de wereld brengt dat nu eenmaal mee. Of het nu gaat om het onderhandelen over zijn woonkrediet of om het terugbetalen van de 50 eurocent korting waarop hij recht heeft bij aankoop van een pakje koffie: hij pakt de zaken altijd even gedreven aan. Deze persoonlijkheden krijgen in de eerste plaats veel aandacht van cardiologen, meer nog dan van psychologen. Stress is immers hun krachtigste motor, waardoor ze soms al op jonge leeftijd een hartaanval krijgen. Sinds enige tijd worden er stressbeheersingsprogramma's voor hen uitgewerkt, om hun te leren afstand te nemen van de dingen, te relativeren en hun agressiviteit te temperen. Het is daarbij uiteraard niet de bedoeling hun persoonlijkheid te veranderen, maar hen vooral te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van stress voor hun gezondheid. Verveling staat niet in het woordenboek van dergelijke persoonlijkheidstypes, dat spreekt vanzelf. Ze hebben energie te koop en hollen van de ene activiteit naar de andere. De keerzijde van de medaille is dat de mensen in hun omgeving zich algauw opgejaagd of gebruuskeerd voelen als ze dit jachtige tempo niet aankunnen. Bovendien lopen A-types het risico afgewezen te worden omdat ze zo autoritair zijn en zich vlug kwaad maken, vooral als het naar hun gevoel te traag gaat… Het is dan ook niet altijd evident om samen te werken of te leven met dit soort mensen!

De depressieve persoonlijkheid draagt al het leed van de wereld op zijn schouders

Een depressieve persoonlijkheid heeft niet noodzakelijk een depressie. Wel heeft hij voortdurend een kijk op de wereld en op zichzelf die hem met een zekere existentiële droefheid opzadelt. Zo heeft hij een negatief wereldbeeld ("de wereld is hard en onrechtvaardig"), een negatief zelfbeeld ("ik ben minderwaardig") en een negatief toekomstbeeld ("het zal hoe dan ook slecht aflopen"). Hij heeft het gevoel dat het leven een permanente strijd is, ongeacht de omstandigheden. Toch is hij vaak de enige die denkt dat hij de dingen niet aankan, waardoor hij krampachtig probeert om steeds beter te doen op het werk of in zijn gezin. Een depressieve persoonlijkheid heeft het dan ook knap moeilijk om blij te zijn en plezier te vinden in het leven. Vaak vermijdt hij in het dagelijkse leven trouwens gelegenheden om te genieten. Zo weigert hij niet zelden een uitnodiging omdat hij zogezegd vermoeid of overspannen is. In werkelijkheid is hij bang om uit de toon te vallen of voelt hij zich in zekere mate schuldig bij het idee om zichzelf een plezier te gunnen. Wie samenleeft met een depressieve persoonlijkheid, kan in de verleiding komen om hem voortdurend te pushen (op gevaar af zijn eigen energie te verspillen), hem te "laten vallen" met het verwijt "Eigenlijk heb jij toch alles om gelukkig te zijn!" of mee weg te zinken (op gevaar af op zijn beurt depressief te worden!). Terwijl de juiste houding er veeleer in bestaat hem met alle mogelijke respect te behandelen en hem aan te sporen om hulp te zoeken. Dat is echter niet altijd gemakkelijk ("Het is zinloos, want het is nu eenmaal zijn karakter!").

Artikel gepubliceerd door op 25/11/2003

Bronnen: Dr. Catherine Feldman, geadapteerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Alles weten over een depressie

 • Een depressie is een psychische stoornis die gerekend wordt tot de stemmingsstoornissen. Deze stoornissen worden ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating