• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

De terugkeer van de wasbare luiers

De terugkeer van de wasbare luiersLuiers wassen alvorens ze de baby opnieuw aan te doen! En dat terwijl het veel eenvoudiger is wegwerpluiers te gebruiken! Enkele jaren geleden, zou niemand gedacht hebben dat dit nog mogelijk was. Ook vandaag zijn de twijfelaars nog zeer talrijk, maar de tendens is er duidelijk. Een woordje uitleg…

Luiers wassen: waarom?

Om sommige ouders te overtuigen af te zien van het comfort van wegwerpluiers, beschikken we over een aantal indrukwekkende statistieken. Als we ervan uitgaan dat een kind volledig zindelijk is vanaf de leeftijd van drie jaar, dan bedraagt de afvalberg te wijten aan het gebruik van wegwerpluiers in totaal 901 kilo per kind. Bij mensen die voor hun kleine kinderen wasbare luiers gebruiken, is dat minder dan 10 kilo per kind. Alle andere vergelijkingspunten - prijs, gebruik van water en elektriciteit, vervuilende producten gebruikt bij de productie van wegwerpluiers - wijzen in dezelfde richting: het gebruik van wasbare luiers leidt tot een financiële besparing voor de gezinnen en is bovendien minder schadelijk voor het milieu.

Wasbare luiers gebruiken betekent ook meer werk

Het spreekt vanzelf dat, ondanks alle voordelen, wasbare luiers meer werk met zich meebrengen dan luiers die men alleen maar in de vuilnisbak moet gooien. Men moet zich van de ontlasting ontdoen, de luier wassen en eventueel ook het overbroekje dat erbij wordt gebruikt en daarna moet de luier nog drogen. Daar komt nog bij dat men voortdurend op de hoogte moet zijn van het aantal propere luiers waarover men nog beschikt, maar vooral van het aantal vuile luiers: men kan ze moeilijk meteen na gebruik wassen. Dat zou inhouden dat men tientallen keren per week zou moeten wassen. Het is nochtans onmogelijk ze op te slaan zoals de rest van de vuile was. Dat zou in huis een zeer onaangename geur verspreiden en het aantal bacteriën zou zich ook kunnen ontwikkelen tot vervelende proporties. Het is dus nodig de vuile luiers apart en op een speciale manier op te slaan of telkens over te gaan tot een voorwas met de hand.

Artikel gepubliceerd door op 06/01/2009

Bronnen: Marianne Markmann, "Les couches lavables" (Wasbare luiers), uitg. Jouvence

Vindt u het artikel interessant?