• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De strijd tegen diabetes: Manneke Pis doet mee!

De strijd tegen diabetes: Manneke Pis doet mee!Het aantal patiënten met diabetes neemt elke dag toe. Deze evolutie is bijzonder gevaarlijk, temeer omdat de eerste tekenen van de ziekte vaak niet opvallen. De aandoening wordt in heel wat gevallen laattijdig gediagnosticeerd, zeker in minder ontwikkelende landen.

14 november, diabetesdag

Vrijdag 14 november werd uitgeroepen tot werelddag diabetes. Diabetes gaat gepaard met een verhoogd suikergehalte in het bloed. Bij een gezonde persoon wordt een verhoogd suikergehalte in het bloed snel gecompenseerd door de secretie van een hormoon, insuline, dat de opname van suiker door de lichaamscellen stimuleert. Bij mensen met diabetes wordt ofwel onvoldoende insuline geproduceerd (type 1 diabets) of zijn de cellen ongevoelig geworden, vaak omwille van overgewicht (type 2 diabetes). In beide gevallen is het suikergehalte in het bloed verhoogd en dat resulteert op een termijn van enkele jaren in belangrijke complicaties: neuropathie, zichtproblemen; cardiovasculaire aandoeningen en andere. Als het suikergehalte veel te hoog oploopt, kan zelfs coma optreden met mogelijk de dood tot gevolg.

Kinderen eerst

De klemtoon van de werelddag ligt dit jaar op het aantal kinderen dat overlijdt aan de gevolgen van diabetes. Type 1 diabetes kan op heel jonge leeftijd optreden en tijdens de eerste levensjaren al voor complicaties zorgen. Volgens de vereniging die zich inzet voor de werelddag, is de levensverwachting van een kind met diabetes in Mali niet hoger dan 30 maanden… De aanpak van type 1 diabetes mag in ontwikkelde landen beter zijn, maar het aantal gevallen van type 2 diabetes bij kinderen neemt er wel toe. De aandoening die tot voor kort vooral een ouderdomsziekte was, treft vandaag ook kinderen vanaf de leeftijd van acht jaar.

Artikel gepubliceerd door op 12/11/2008

Bronnen: www.worlddiabetesday.org

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten