• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  10 mening
 • Getuigenissen (0)

De signalen van de perimenopauze

De signalen van de perimenopauze

De perimenopauze is de periode waarin bepaalde klachten optreden die de naderende menopauze aankondigen.

De klinische en biologische tekens herkennen die de definitieve stopzetting van de menstruatie met enkele maanden of jaren voorafgaan, kan in die vaak moeilijke periode de levenskwaliteit van de vrouw verbeteren.

De gemiddelde leeftijd van de perimenopauze is 47,5 jaar, terwijl de menopauze zelf meestal begint tussen 48 en 52 jaar.

Deze scharnierperiode in het leven van de vrouw verloopt vaak moeilijk. Er zijn niet alleen de destabiliserende klinische stoornissen, ook de sociaalprofessionele en gezinsomgeving is voor een stuk ontwricht: de kinderen zijn het huis uit, er ontstaan relatieproblemen of seksuele problemen, een naast familielid wordt ziek of overlijdt, de vrouw kampt met werkonzekerheid enz. Daar komt nog een ernstig symptoom bij: angst, een factor die zwaar onderschat wordt. Tot slot ervaart de vrouw ook gewichtstoename als een aanzienlijke bedreiging.

De signalen van de perimenopauze herkennen, kan dan ook helpen om deze moeilijke overgangsperiode beter door te komen.

Wat zijn de signalen van de perimenopauze?

De klinische manifestaties van de perimenopauze verschillen van vrouw tot vrouw en zelfs bij eenzelfde vrouw. Er bestaan drie soorten klinische symptomen die elkaar opvolgen of afwisselen:

 • Cyclusstoornissen
  Deze worden vooral gekenmerkt worden door korte cyclussen en gemiddeld optreden vanaf 42 jaar. Ze gaan vaak gepaard met verstoorde regels (sterker bloedverlies).
   
 • Premenstrueel syndroom:
  gespannen borsten, gezwollen buik, gewichtstoename, nervositeit en prikkelbaarheid, maar ook cyclusstoornissen zoals afwisselend korte en lange cyclussen of overvloedige maandstonden.
   
 • Stopzetting van de maandstonden en opvliegingen.
  Jawel, tussen 8 en 12 % van de vrouwen heeft last van opvliegingen op het ogenblik dat ze nog normaal menstrueren.
   
 • Daarnaast treden vaak ook andere symptomen op, zoals vermoeidheid, neiging tot depressie, slaapstoornissen en soms ook vaginale droogheid.

Kan de menopauze voorspeld of bevestigd worden?

Bij vrouwen die nog menstrueren, zijn hormoonbepalingen meestal zinloos. Toch kunnen ze de menopauze bevestigen bij vrouwen die al geruime tijd amenorroe en opvliegingen hebben, of in sommige klinische situaties. Het FSH-gehalte is dan verhoogd, terwijl de oestrogeenspiegel sterk verlaagd is. (Bij de normale cyclus is het zo dat, als de eierstokken niet meer genoeg oestrogeen produceren, het centrale zenuwstelsel daarop reageert door een hypofysair hormoon aan te maken: FSH, dat de eierstokken opnieuw stimuleert. Vervolgens daalt het FSH-gehalte weer. Na de menopauze stoppen de eierstokken met oestrogeen te produceren en blijft de FSH-spiegel de hele tijd hoog).

Bijgewerkt door bijgewerkt door Isabelle Eustache op 09/09/2014
Origineel artikel geschreven door op 29/11/2005

Bronnen: Le Quotidien du Médecin, 15 november 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden