• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

De ruiperiode van vogels in kooien en volières

De ruiperiode van vogels in kooien en volièresDe ruiperiode, waarbij de vogels hun verenkleed vernieuwen, is voor hen zeer vermoeiend en kan meerdere keren per jaar voorkomen. Tijdens die periodes hebben de vogels rust nodig en soms ook nog een aangepast voedingssupplement.

De veren

Het is voor de vogel belangrijk dat zijn verenkleed het ganse jaar in goede gezondheid verkeert. Naast de rol die de veren tijdens het vliegen spelen, zijn zij ook onontbeerlijk om de lichaamstemperatuur van de vogel op peil te houden en zelfs ook om te communiceren met andere vogels. Het verenkleed bestaat uit verschillende soorten veren:

 • De slagpennen zijn lang en bevinden zich op de vleugels. Dankzij hen kunnen vogels vliegen.
 • De staartpennen bevinden zich uiteraard op de staart en dienen onder andere om te sturen, maar worden ook gebruikt als sierveren tijdens het baltsritueel in de paartijd.
 • De dekveren zijn kleine veren die zich op de buik en andere delen van de vogel bevinden en die hem een beschermende vacht bezorgen.
 • De donsveren zijn veertjes die dicht bij de huid groeien en die een wollig effect geven.
  Al deze voor de vogel onontbeerlijke veren beginnen na een tijdje te verslijten. Verschillende keren per jaar vernieuwt de vogel zijn verenkleed. De oude veren vallen uit en worden door nieuwe vervangen: de ruiperiode is aangebroken.

De vernieuwing van het verenpakje

De rui is geen onschuldige periode voor een vogel: de veren vertegenwoordigen minstens 10 tot 30% van zijn lichaamsgewicht (een kanarie heeft ongeveer 1.500 veren en veertjes). Een vogel moet dus in goede gezondheid verkeren om op een normale manier te ruien. Indien dat niet het geval is, zal de ruiperiode later beginnen, langer duren of onvolledig zijn zodat het verenpakje er kleurloos en onverzorgd zal uitzien.
Wanneer vogels ruien, hoe dikwijls per jaar dat gebeurt en hoe lang, is van de vogelsoort afhankelijk. Gewoonlijk duurt de rui verschillende weken en dit fenomeen doet zich één tot drie keer per jaar voor. De rui van de verschillende veren gebeurt geleidelijk zodat de vogel er tijdens het vliegen geen last van ondervindt.
Bij de verschillende vogelsoorten, hangt het op gang brengen van de rui vooral af van de helderheid van het licht en van de temperatuur, alsook van de voeding en de broed. De rui verloopt ook anders bij vogels die in gevangenschap of in een huis leven. Indien de levensomstandigheden van de vogels niet ideaal zijn, zal ook de rui anders verlopen en soms kan de vogel zelfs totaal van slag raken.

Artikel gepubliceerd door op 07/08/2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten