• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

De risico's van het vak: de kapper

De risico's van het vak: de kapper

Er wordt vaak gezegd dat men moet kunnen lijden om mooi te zijn, maar hebt u er al eens bij stilgestaan wat de kappers en kapsters moeten doorstaan om u mooi te maken?! Onregelmatige werkuren, piekperioden, blijven rechtstaan, met rugpijn en problemen met de bloedsomloop tot gevolg, allergieën voor de gebruikte producten.

Risico's voor rug en gewrichten

De hele dag rechtstaan en kleine pasjes zetten rond de stoel van de klant veroorzaken een aanzienlijke belasting van de onderrug, wat nog wordt verergerd door de meestal harde ondergrond van het kapsalon, zodat de kappers hun knieën moeten blokkeren. Bovendien zijn de repetitieve, asymmetrische bewegingen met de armen een oorzaak van gewichtsproblemen (tendinitis) aan de schouders en ellebogen. Deze risico's kunnen worden opgevangen door oefeningen die de ruggengraat verstevigen en een verbetering van de statische houding door te turnen of zwemmen.

De veneuze risico's

Kappers en kapsters hebben ook vaak last van zware benen, spataderen en oedemen op de onderste ledematen. Om deze aandoeningen te voorkomen is het beter dat u uw salon in de winter niet te warm maakt en in de zomer zorgt voor een koele binnentemperatuur. Het dragen van steunkousen en het beoefenen van een sport (zoals wandelen) om de spiertonus te verbeteren, worden warm aanbevolen. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn een heelkundige ingreep uit te voeren op de aderen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2016
Origineel artikel geschreven door op 14/03/2006

Bronnen: Site Annecy Gezondheid op het werk www.asmi-annecy.asso.fr "Le corps heureux/manuel d'entretien", Thérèse Cadrin Petit & Lucie Dumoulin, Les Editions de l'Homme, 2000.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten