• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

De ramadan en het slaapritme

De ramadan en het slaapritmeTijdens de ramadan moeten moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Doordat het levensritme verandert, verandert ook het slaapritme.

De ramadan is een heilige maand voor de islam. De moslims vieren dan de maand waarin Allah begonnen is Mahommed te onderwijzen. Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken of parfums in ademen tussen zonsopgang en zonsondergang om zo te ontsnappen aan de materiële omstandigheden van het leven van de mens en dichter bij Allah te komen. De geest slaagt daar misschien wel in, maar het lichaam blijft onderworpen aan zeer materiële bijkomstigheden, zoals slaap en voedsel. Daarom hebben artsen onderzocht welk effect de ramadan heeft op de slaap.

Veranderingen van het ritme

Acht jonge moslimmannen werden bereid gevonden aan de proef deel te nemen. Hun hersenactiviteit werd 4-maal twee nachten na elkaar gemeten: 15 dagen vóór de ramadan, op de 11de dag van de ramadan, op de 25ste dag en 2 weken na het einde van de ramadan.Zo kon worden aangetoond dat de inslaaptijd toeneemt tijdens de vastenperiode en dat de organisatie van de verschillende slaapfasen verandert. De totale duur van de slaap verminderde: het percentage niet-paradoxale slaap nam toe, terwijl de duur van de paradoxale slaap (de droomslaap of REM-slaap) verminderde.Tevens werden veranderingen in het dag-nachtritme (circadiane ritme) van de lichaamstemperatuur waargenomen. De lichaamstemperatuur vertoont tijdens een dag immers cyclische schommelingen en die verschuiven met 2 tot 3 uur tijdens de vastenperiode. De lichaamstemperatuur steeg 's nachts en de amplitudo van de cycli (verschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur) werd kleiner. Vasten heeft dus een effect op de fysiologische slaapritmen en de lichaamstemperatuur, daar beide onderling samenhangen.

Eten

De onderzoekers stelden vast dat de calorische waarde van het voedsel tijdens de ramadan niet veranderde. Dat kon dus de verandering van het slaapritme niet verklaren. Volgens de onderzoekers zou de inversie van het eetpatroon de oorzaak zijn van de waargenomen veranderingen. Het zou evenwel ook kunnen dat de opwinding 's avonds, als men meer mag eten, een negatief effect heeft op het inslapen en bijdraagt tot de verschuiving van het ritme. Met andere woorden, door de feestsfeer 's avonds zou het kunnen dat de mensen later gaan slapen!

Artikel gepubliceerd door op 15/04/2002

Bronnen: Roky et coll. Sleep Research 2001; 10: 319-327.

Vindt u het artikel interessant?