• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

De puberteitscrisis: "Je begrijpt het toch niet!!!"

De puberteitscrisis: "Je begrijpt het toch niet!!!"

Ouders houden hun hart vast voor de puberteitscrisis met de typische woedebuien, de rebellie en het buitensporig gedrag, allemaal tekenen van de verwarrende en overrompelende veranderingen die jongeren in deze fase van hun leven ondergaan. Toch zijn er ook veel jongeren die deze overgang naar de volwassen leeftijd rustig en zonder veel horten en stoten doorkomen.


Niet alle jongeren maken de crisis door!

De puberteitscrisis is geen onvermijdelijke overgangsfase. Alle jongeren zijn anders en deze periode van turbulentie en verandering uit zich niet altijd in een crisis met het typische buitensporig gedrag en verzet. Deze crisis is inderdaad soms hevig en heel emotioneel, maar vaak is ze eerder gematigd. Veel jongeren komen deze overgang naar de volwassen leeftijd 'rustig' door.

De puberteitscrisis: grote hormonale veranderingen

De puberteitscrisis wordt veroorzaakt door de grote hormonale veranderingen van de puberteit. De hormonen die het lichaam in deze periode van het leven aanmaakt, veranderen geleidelijk aan het lichaam, waardoor de typisch mannelijke en vrouwelijke kenmerken versterkt worden.

Agressie, woede, huilbuien, enz.
Deze hormonen veroorzaken dus lichamelijke veranderingen, maar ze werken ook in op het humeur, de gemoedsgesteldheid en het gedrag van de puber. Jongeren kunnen zo agressief worden, extreem opgewonden en zelfs gewelddadig, prikkelbaar of overgevoelig waadoor ze bij de minste aanleiding gaan huilen. Ze voelen zich niet goed in hun vel en proberen zich te bevestigen door hun ouders tegen te spreken en zich te verzetten tegen het ouderlijk gezag. Ze weigeren van alles, barsten in woede uit en slaan met de deuren, wat onvermijdelijk leidt tot gekrakeel met de ouders. Die weten zich geen raad met die explosieve uiting van gevoelens.

Artikel gepubliceerd door op 18/06/2013

Bronnen: Génération ado, le dico, Uitgeverij Bayard.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Hoe omgaan met pubers

Vindt u het artikel interessant?