• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

De prostaat van de president

Artikel gepubliceerd door op 16/12/2013


De prostaat van de president

De Franse president François Hollande heeft in februari 2011 een operatie aan de prostaat ondergaan. Wat een nieuws! Wanneer was hij voor het laatst verkouden? En heeft hij artrose in de heupen?

Een goedaardige ziekte

De prostaatoperatie van François Hollande was voorpaginanieuws in de Franse kranten. Deze chirurgische ingreep roept in het collectieve geheugen van onze buren meteen het beeld op van prostaatkanker, dezelfde ziekte die François Mitterrand voor het grote publiek verborgen hield.

Maar dit keer is de situatie compleet verschillend. De goedaardige hypertrofie (toename in volume) van de prostaat is een ziekte die enorm veel voorkomt. Eén op de drie vijftigplussers en 90% van de mannen ouder dan 85 jaar heeft ermee te kampen.

Hinderende symptomen

‘s Nachts moeten plassen, heel vaak moeten plassen, verminderde kracht van de straal, moeizaam begin van het plassen, enz. Het zijn allemaal typische symptomen van een toegenomen volume van de prostaat en van compressie van de urinebuis, het kanaal waarlangs de urine het lichaam verlaat.

Die volumetoename kan goedaardig zijn - en dat was zo in het voorliggende geval - of kwaadaardig, en dan heeft men te maken met prostaatkanker. Een operatie gekoppeld aan medicatie is een van de mogelijke behandelingen.

Dit gebeuren werd in de media volop besproken. Dat heeft alvast de verdienste gehad dat mannen er zich nu weer van bewust zijn dat ze zoiets als een prostaat hebben. En dat ze hun prostaat eenmaal de vijftig voorbij regelmatig moeten laten controleren. Dat gebeurt met een simpel rectaal toucher.

En bij ons?

De vraag of elk medisch voorval bij een politicus ook in de media moet komen, is vandaag onderwerp van een publiek debat.

Een van de grote medische events bij politici die volop de aandacht van de media kregen, was de razend snelle vermagering van Bart De Wever. Die heeft het er zelf trouwens uitvoerig over gehad. De precieze oorzaken van zijn recente ziekenhuisopname - nadat hij onwel was geworden – zijn daarentegen veel minder onder de aandacht gebracht. Maar als we de doos van Pandora openen, moeten we achteraf niet komen klagen dat we ze niet meer dicht krijgen.

Een politieke logica

We moeten in ieder geval een zekere logica bewaren. Als courante pathologieën zoals goedaardige vergroting van de prostaat of morbide obesitas zo zwaar in de media worden belicht, moet dat voortaan ook gebeuren voor alle courante pathologieën zoals glaucoom, artrose van de heup of de knie, cataract, darmpoliepen, chronische sinusitis, enz.

Of anders moeten we de geneeskunde daar houden waar ze thuishoort, in de privékring. Met uitzondering van die enkele pathologieën die een politicus zouden kunnen hinderen in de uitvoering van zijn taak

Artikel gepubliceerd door op 16/12/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden