• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

De poes verliest haar territorium

De poes verliest haar territoriumVerhuizen kan je heel wat stress bezorgen, maar ook je poes kan er last van hebben. Door van omgeving te veranderen verliest ze haar vertrouwde en rustgevende milieu. Geef haar de tijd om haar nieuwe stek te verkennen en eraan te wennen.

Verhuizen: je poes is de draad kwijt!

Als je een poes in huis haalt, duurt het altijd een poos voor ze de nieuwe omgeving gewoon is. Ze gaat op verkenning uit en ontdekt langzaam maar zeker haar eigen veilige plekjes. Ze bakent haar terrein af met feromonen door met haar pels over voorwerpen te wrijven of urinedruppeltjes achter te laten. Al die vertrouwde ankerpunten verdwijnen op slag, als poeslief in een andere omgeving terechtkomt. Huiskatten stellen verhuispartijen dan ook maar zelden op prijs. Deze dieren zijn echt verknocht aan hun territorium.

Huis of appartement?

Als je van een ruime woning naar een kleinere verhuist, zijn er gewoonlijk meer problemen. Dat geldt zeker als poeslief vroeger buiten kon en dat nu niet meer kan. Sommige katten die een huis met tuin gewend waren, voelen zich op een appartement opgesloten en zullen er nooit aarden. Als je drastisch verandert van type woning, is het soms beter je poes te laten adopteren door een gezin dat haar de leefomstandigheden kan bieden die ze gewoon was. Welke oplossing je ook kiest, let er in ieder geval op dat uw kat zich in haar nieuwe omgeving niet verveelt. Zorg voor speeltjes en krabpalen waarop ze kan klimmen en haar klauwen aanscherpen. Als je poes vroeger altijd binnen zat en ze nu de tuin in kan, laat je haar beter eerst een tiental dagen binnenshuis. Zo kan ze wennen aan haar nieuwe stek, voor ze haar eerste stapjes in de wereld zet. Vergeet vooraf niet te controleren of ze de nodige vaccinaties heeft gehad.

Artikel gepubliceerd door op 07/02/2006

Vindt u het artikel interessant?