• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De petroleum bedreigt onze vis niet, maar waakzaamheid is geboden...

De petroleum bedreigt onze vis niet, maar waakzaamheid is geboden...Het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen spreekt geruststellende woorden, maar maant toch aan tot voorzichtigheid nu het strand besmeurd is met olie.

Met de vervuiling van de kuststreek, eerst in Spanje en daarna bij ons, zou de consumptie van vis en schaaldieren wel eens kunnen dalen.Maar volgens het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (http://www.afsca.fgov.be) moet de consument zich geen zorgen maken…Het agentschap voert sinds enkele weken extra controles uit op alle producten van de visvangst in de vismijnen. In België wordt zeer weinig gevist in de getroffen zones. Vooral het uitzicht van de gevangen vis wordt gecontroleerd. "In geval van uitwendige vervuiling, een abnormale geur of smaak worden de producten in beslag genomen. Tot dusver heeft de controledienst geen speciale problemen gesignaleerd", zegt het agentschap.

Vis 'zonder gevaar' !

Onderzoeken in andere landen hebben aangetoond dat petroleum en -derivaten, die door specialisten "polyaromatische koolwaterstoffen" worden genoemd, chemische stoffen zijn die bij petroleumvervuiling door de vis kunnen worden geabsorbeerd. Maar die stoffen worden door de vis blijkbaar snel afgebroken, ook bij hoge concentraties koolwaterstoffen. Bij onderzoek op zeedieren na andere massale vervuilingen kon geen gevaar voor de gezondheid van de mens in het licht worden gesteld. "Bij controle van de vervuiling door de "Erika" bevestigden de analyses die destijds werden uitgevoerd dat de vis in volle zee weinig werd besmet."

Opgelet voor mosselen !

Maar schaaldieren zijn sedentaire dieren, die gevoeliger zijn voor vervuiling. Doordat ze ter plaatse blijven, is er geen verdunningseffect. Die dieren kunnen dus polyaromatische koolwaterstoffen opstapelen. Mosselen zijn hier het gevoeligst voor. Mosselen filteren enorme hoeveelheden water. In België is het verboden langs de kustlijn schaaldieren te vangen die bestemd zijn voor menselijke consumptie. "Bovendien worden er in volle zee geen levende weekdieren en mosselen geproduceerd. De Spuikom (Oostende) produceert oesters, maar de productiezone bevindt zich landinwaarts en is door een sluis gescheiden van de zee. De sluis blijft gesloten sinds de stranden vervuild zijn door de "Tricolor". Het risico op besmetting is dan ook zeer klein.

Artikel gepubliceerd door op 18/02/2003

Bronnen: Persmededeling van het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie