• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

De optimale dosis alcohol die goed is voor de gezondheid? 1 à 7 glazen per week, niet meer!

De optimale dosis alcohol die goed is voor de gezondheid? 1 à 7 glazen per week, niet meer!

Je hoort vaak beweren dat twee à drie glazen alcohol per dag goed zijn voor de gezondheid. Die bewering is fout. Een dergelijke dosis is mogelijk het begin van een drankprobleem. Wat is dan wel een dosis die goed is voor de gezondheid? Het antwoord: één à zeven glaasjes per week.

Bestaat er zoiets als een ideale dosis alcohol?

Het is heel moeilijk om een goed antwoord te vinden op de vraag wat de optimale dosis alcohol (van wijn bijvoorbeeld) is, die de gezondheid ten goede komt.
Je hoort vaak zeggen dat twee a drie glazen alcohol per dag goed zijn voor de gezondheid. Maar die stelling wordt niet bevestigd door onderzoeksresultaten. Bij het lezen van dit stukje zal de ene opgelucht zijn en de andere niet. De blije mensen zijn de gematigde drinkers, meestal vrouwen. Gemiddeld drinken vrouwen namelijk niet meer dan een glas alcohol per dag!

Mensen die helemaal niet drinken, kunnen gaan twijfelen. Misschien moet ik toch maar gaan drinken, al was het maar een glaasje alcohol per week? Het antwoord is nee. Bij mensen die gematigd willen gaan drinken terwijl ze nooit eerder dronken, daalt het risico niet echt. Ze hebben sowieso een laag risico.

Eén glas per dag, niet meer!Lezers die een à twee glazen alcohol per dag drinken omdat ze denken dat het goed is voor de gezondheid, kunnen zich afvragen of ze te veel drinken. Nee. Maar ze moeten wel weten dat men in dat geval soms risico's neemt zonder dat men zich daar van bewust is. Men kunt er wel wat aan doen. Bijvoorbeeld meer fruit en groenten gaan eten (voor de vitamines) en meer werk maken van lichaamsbeweging. Af en toe een poly-vitaminenkuur is ook een goed hulpmiddeltje.

Mensen die meer dan drie glazen drinken per dag, moeten uitkijken, daar zijn alle experts het over eens.

In de praktijk houdt u het best op een, twee of drie porties alcohol per week, zonder daarbij de dosis van twee a drie glazen per dag te overschrijden. Alleen zo kan alcoholconsumptie rijmen met gezondheid ...

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016
Origineel artikel geschreven door op 26/09/2006

Bronnen: Maraldi C et al. Impact of Inflammation on the Relationship Among Alcohol Consumption, Mortality, and Cardiac Events. Arch Intern Med. 2006;166:1490-1497.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten