• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De onwaarschijnlijke mogelijkheden van stamcellen en biotherapieën

De onwaarschijnlijke mogelijkheden van stamcellen en biotherapieënEr wordt veel gesproken over de buitengewone mogelijkheden van stamcellen, iets minder over biotherapieën. Deze benamingen laten niet-ingewijden wellicht perplex staan, maar het gaat hier wel om de meest geavanceerde therapieën die tegenwoordig soms al leiden tot spectaculaire genezingen of tot aanzienlijke verbeteringen van de levenskwaliteit van de zieken. Wij geven u graag een aantal voorbeelden.

Biotherapieën brengen een omwenteling teweeg in de geneeskunde

Biotherapieën zijn behandelingen die gebruikmaken van moleculen die doelgericht op bepaalde delen van het immuunsysteem inwerken. Voor mensen die lijden aan reumatoïde polyartritis bijvoorbeeld, hebben biotherapieën al tot spectaculaire resultaten geleid.

Biotherapie en reumatoïde polyartritis

Bij mensen die aan reumatoïde polyartritis lijden, wordt een belangrijke verhoging van TNF-alpha (een proteïne die afgescheiden wordt door de immuuncellen) vastgesteld in de door de ziekte aangetaste gewrichten. Deze proteïne verergert de ontsteking, alsook de beschadiging aan het kraakbeen en aan het bot. Met TNF-alpha-blokkers is het echter mogelijk om het teveel aan TNF-alpha te neutraliseren zodat het lichaam opnieuw de controle krijgt over de ontstekingsbevorderende factoren en bijgevolg ook een einde kan maken aan de schade aan de gewrichten. Deze behandeling is op dit ogenblik enkel bestemd voor de patiënten die resistent zijn tegen de klassieke behandelingen, bijvoorbeeld patiënten die resistent zijn tegen ontstekingsremmers.
De anti-TNF-alpha leveren zulke hoge prestaties dat polyartritispatiënten opnieuw kunnen aanknopen met een zo goed als normaal privé-, gezins- en beroepsleven. Volgens een studie die in juni voorgesteld werd tijdens het EULAR-congres (European League Against Rheumatism), werken mensen die met anti-TNF-alpha behandeld worden harder dan patiënten die behandeld worden met de klassieke geneesmiddelen tegen reuma. Bovendien verliezen zij minder vaak hun job.

Artikel gepubliceerd door op 17/07/2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten