• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De neus: o zo belangrijk!

De neus: o zo belangrijk! Bij het begin van een lichamelijke inspanning stijgt de ventilatie spectaculair: van 5 tot 8 liter lucht per minuut in rust tot 100 liter en meer. Dat illustreert meteen het enorme belang van de bovenste luchtwegen en vooral van de neus!

Als we ademen, passeert de lucht eerst langs de neusgaten en komt ze vervolgens in de neusholten terecht. Die bevatten achteraan een rechthoekige opening: de choanen, die toegang geven tot het bovenste deel van de nasofarynx (neus-keelholte). Dat is allemaal zomaar geen toeval. De neus vervult een reeks essentiële taken bij de ademhaling. Hij behandelt de lucht vóór die binnendringt in de delicate longblaasjes. Vandaar dat de neusholtewand bedekt is met een slijmvlies dat voor een hoge vochtigheidsgraad moet zorgen. Het fungeert ook als een soort klevend tapijt dat de deeltjes die in de lucht zweven, vasthoudt en verhindert dat ze zich vastzetten in de bronchiaalboom.

Het slijmvliesepitheel van de neus is eveneens zeer rijk aan bloedvaten, om de ingeademde lucht op te warmen. Dat verklaart trouwens waarom een klap op de neus vaak een zeer hevige bloeding veroorzaakt. Opvallend is ook dat de neus in de loop van de generaties telkens de vorm heeft aangenomen die het best aangepast was aan het omgevingsklimaat. Zo is hij vrij smal in gebieden met een gematigd klimaat en platter bij volkeren die in een warm en vochtig klimaat leven.

Een zeer geïnspireerde modetrend

Een paar jaar geleden pronkten heel wat sporters met een neuspleister die de neusvleugels openspert. Ze gingen er prat op dat de luchttoevoer op die manier sterk verhoogd werd bij elke inademing. Tot 30 % volgens de fabrikanten! In alle disciplines zagen we sporters, getooid met zo'n pleistertje op hun reukorgaan: rugby, voetbal, wielrennen, atletiek, ... Geen enkele sporttak bleef gespaard. Maar die mode verdween even snel als ze gekomen was, nagenoeg zonder een spoor na te laten. Des te beter, want de doeltreffendheid van de methode werd nooit wetenschappelijk bewezen, terwijl ze wel degelijk nadelen heeft.

Deze pleisters verhinderden immers gedeeltelijk de preventieve werking van de neus. Bij een zware inspanning in koude en droge lucht kregen het neusslijmvlies en zijn beschermende laag een te sterke luchtstroom te verwerken doordat de neusgaten opengesperd waren. Ze droogden uit en scheurden, waardoor er bloedingen ontstonden en er zelfs microben binnendrongen.

Snurkers toegelaten

De neuspleisters verdwenen dus uit de sportmode. Wel zijn ze nog altijd nuttig in de slaapkamer. 15 % van de bevolking heeft immers problemen om correct in te ademen langs de neus. Het kan daarbij gaan om chronische rinitis, een congenitale vervorming van het neusschot of sporen van een vroegere breuk. Dit probleem kan tot snurken leiden, en het typische snurkgeluid wordt precies veroorzaakt door het zachte gehemelte, dat door de mondademhaling begint te trillen. Door de neusademhaling te bevorderen, wordt die luchtstroom diep in de keel verminderd, waardoor de snurker tegelijk minder lawaai maakt.

Artikel gepubliceerd door op 22/06/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten