• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

De negatieve invloed van televisie op kinderen

De negatieve invloed van televisie op kinderenDe hersenen van jonge kinderen ontwikkelen zich aan een duizelingwekkende snelheid. Ze hebben slechts enkele maanden nodig om zich te ontwikkelen van baby tot kinderen die kunnen stappen, praten, een sociale band opbouwen met hun omgeving... Canadese kinderspecialisten uit Québec hebben onlangs aangetoond dat te veel tv-kijken op de leeftijd van 2,5 jaar schadelijk is voor heel wat aspecten van de ontwikkeling van jonge kinderen.

Televisie heeft een blijvende invloed op de ontwikkeling van kinderen


Talrijke studies hebben zich gebogen over het verband tussen televisiekijken op jonge leeftijd en het gedrag van die kinderen tijdens de volgende jaren. Het recentste onderzoek, dat ons bereikt vanuit het Canadese Québec, heeft het voordeel dat het de invloed van tv-kijken over een lange periode bestudeerd heeft: van 2,5 jaar tot 10 jaar. De gemiddelde tijd doorgebracht voor het televisiescherm bedroeg bijna 9 uur per week op de leeftijd van 2,5 jaar (29 maanden) en bijna 15 uur per week op de leeftijd van 4,5 jaar (53 maanden). Het eerste resultaat betreft de duur van de invloed die televisiekijken op kinderen heeft. Hieruit blijkt dat de gevolgen van overmatig televisiekijken op jonge leeftijd merkbaar blijven tot de leeftijd van 10 jaar.

Televisiekijken beïnvloedt het sedentaire leven en de Body Mass Index


Het is logisch dat kinderen die meer televisiekijken fysiek minder actief zijn en dus een hogere BMI hebben. Dit wordt inderdaad door deze studie bevestigd. De onderzoekers ontdekten dat elk bijkomend uur doorgebracht voor het televisiescherm, bij kinderen overeenkwam met een verlies van fysieke activiteit van 13% gedurende het weekend. Datzelfde uur verhoogde bovendien het risico op overgewicht met 5%.

Artikel gepubliceerd door op 10/05/2010

Bronnen: Pagani, L.S. et al., Archives of pediatrics and adolescent medicine, mei 2010 http://www.mangerbouger.be/4-heures-par-jour

Vindt u het artikel interessant?