• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De nachtmerrie van distilbeen: komt er ooit een eind aan?

De nachtmerrie van distilbeen: komt er ooit een eind aan?Distilbeen, een synthetisch oestrogeen dat in het verleden aan zwangere vrouwen werd voorgeschreven om miskraam te voorkomen, laat nog steeds van zich horen. Distilbeen veroorzaakt genitale misvormingen en vroege tumoren bij de kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap distilbeen heeft genomen, maar volgens een recente studie zou distilbeen ook misvormingen bij de kleinkinderen veroorzaken.

Distilbeen, het eerste synthetische oestrogeen, werd in 1938 ontdekt. In de jaren '40 tot '70 werd het vaak voorgeschreven aan zwangere vrouwen om miskraam te voorkomen. Hoewel in 1953 werd aangetoond dat distilbeen niet werkt en hoewel in 1966 reeds werd aangetoond dat het gevaarlijk is, is men het in de Verenigde Staten blijven voorschrijven tot in 1971 en in België tot op het eind van de jaren '70.

Drie generaties

De nefaste effecten van distilbeen zijn nu goed gekend, met name bij de dochters van vrouwen die de behandeling hebben gekregen: vaginakanker bij meisjes, misvormingen van de geslachtsorganen gaande tot steriliteit of herhaalde miskramen en misvormingen van de geslachtsorganen bij jongens.Maar daar blijft het blijkbaar niet bij. Een Nederlandse studie toont nu aan dat ook de kleinkinderen van de behandelde vrouwen aangetast zijn. Die kinderen lopen 20-maal meer risico op misvormingen van de geslachtsorganen. Twee procent van de kleinkinderen vertoont een hypospadie (een misvorming van de penis), een risico dat zeer klein (0,09%) is bij jongens van wie de moeder tijdens de zwangerschap geen distilbeen heeft genomen.

Andere risico's

Die resultaten laten dus duidelijk uitschijnen dat distilbeen bij de mens een effect heeft over de generaties heen; deze gegevens moeten echter wel nog worden bevestigd. Vroegere studies bij dieren hadden reeds aangetoond dat distilbeen een effect heeft op de vrouwelijke dieren van de derde generatie (verhoogd risico op genitale kanker).We kunnen alleen maar hopen, aldus de epidemiologe Sonia Hernandez-Diaz van de Universiteit van Boston, dat "de kennis die we over de jaren heen over het distilbeen-débâcle hebben opgedaan, het onderzoek naar de mogelijke risico's van oestrogenen in de omgeving zal leiden", en we denken daarbij zowel aan de synthetische oestrogenen als aan de fyto-oestrogenen in de voeding en de pesticiden.

Artikel gepubliceerd door op 22/04/2002

Bronnen: Hernandez-Diaz S., The Lancet, mars 2002; Vol. 359, 1012-1107 et 1081-1082.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Onvruchtbaarheid door blootstelling aan distilbene

 • Diethylstilbestrol (D.E.S.), in Frankrijk en België op de markt gebracht onder de naam DISTILBENE, is een geneesmiddel ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden