• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

De menopauze: ook psychisch verandert er veel...

De menopauze: ook psychisch verandert er veel...

Als de menopauze begint, verandert ook de psyche van vrouwen vaak. Waarom en hoe?

Menopauze: de hormonen veranderen, de psyche ook...

Aan het begin van de menopauze vermindert de productie van het hormoon progesteron. De productie van oestrogenen, een ander hormoon, blijft wel op peil. De balans tussen beide hormonen helt over naar het oestrogeen en dat stimuleert een gevoel van opgewondenheid. Daarom hebben vrouwen in de periode voor de menopauze soms last van nervositeit en heel vaak ook van slaapproblemen.

Later vermindert het oestrogenenpeil en helt de balans weer over naar het progesteron. Dat zorgt voor een verhoogde neiging tot vermoeidheid, meer behoefte om te slapen en soms ook een licht depressief gevoel met bijvoorbeeld vaker aandrang om te huilen.

Ook de libido verandert. Bij vrouwen wordt het testosteronhormoon door de eierstokken geproduceerd. Het gehalte daalt geleidelijk aan vanaf het dertigste levensjaar ongeveer, net als bij mannen. Met vijftig is het dus lager dan voorheen. Dat heeft niet specifiek met de menopauze te maken, want het is een progressief proces. Maar dat, boven op de andere veranderingen van de menopauze, kan soms remmend werken. Bij andere vrouwen blijft de libido onverminderd of neemt die zelfs toe! De menopauze leidt soms ook tot extra haargroei. Dat is misschien niet echt esthetisch, maar het wijst wel op een sterke aanwezigheid van testosteron. Dus: als u er last van hebt, epileer de haartjes dan gewoon en geniet van uw behouden libido!

De vruchtbaarheid stopt. Voor sommige vrouwen is het een verlossing van de maandelijkse kwaaltjes, andere vinden het een groot verlies...

 

De menopauze en de tijd die voorbijgaat...

De menopauze vindt plaats in de midlifecrisis, een leeftijd waarop we de balans van ons leven opmaken. Deze beruchte midlifecrisis komt in alle landen en in alle samenlevingen voor, bij vrouwen zowel als bij mannen. Ze wordt vaak gekenmerkt door een min of meer depressieve staat die enkele jaren duurt. Dat proces is niet specifiek te wijten aan de hormonale veranderingen van de menopauze, want ook mannen kennen het. Het is meer een moment waarin mensen zich de vraag stellen of hun leven geslaagd is en hoe ze het kunnen verbeteren. En waarop ze voelen dat de tijd geleidelijk aan wegebt. Het is het moment waarop het leven dat we nog voor ons hebben korter is dan het leven dat achter ons ligt... Allemaal elementen dus die het moreel danig kunnen verstoren!

Het lichaam verandert. Voor veel vrouwen is fysieke verleiding - of toch het gevoel dat ze kunnen verleiden - een belangrijke factor om zich goed te voelen. Met vijftig verandert het lichaam en begint het tekenen van veroudering te vertonen. Mooie vrouwen of vrouwen die hun lichaam heel sterk uitspelen, kunnen dat vaak moeilijk aanvaarden. Ze voelen zich soms beroofd van een troef die hun zelfbeeld sterk bepaalde.

De angst voor de dood. De veranderingen in het lichaam zijn getuigen van de verglijdende tijd en dus van de nakende ouderdom. Dat kan soms leiden tot angst voor de dood.

 

Artikel gepubliceerd door op 07/11/2011

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Menopauze : hormonale en psychische omwenteling

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden