• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De leeftijd van onze slagaders

De leeftijd van onze slagadersHart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de industrielanden. Willen we niet de leeftijd hebben van onze slagaders, dan is voorkomen beter dan genezen…

De Week van het Hart stond dit jaar in het teken van het globaal cardiovasculair risico. Een absoluut nuttige vorm van preventie in ons land, want we eten ongezond, doen te weinig sport en roken te veel (30 %)! Het is dan ook geen toeval dat 10 % van de Belgische volwassenen een hoog cardiovasculair risico loopt, vaak zonder het te weten!

Het globaal cardiovasculair risico

De grote boosdoener is atherosclerose (slagaderverkalking), waarbij de slagaderwanden aangevreten worden door cholesterol (plaque). Deze aandoening kan cardiovasculaire accidenten veroorzaken zoals een hartaanval of een hersentrombose. We spreken van een globaal risico omdat het betrekking heeft op het hele "slagadernetwerk" (hart, hersenen, nieren, benen) en opgewekt wordt door een reeks factoren die de slagaders irriteren: roken (ook passief), gebrek aan lichaamsbeweging, te vette voeding, overgewicht, hoge bloeddruk, verstoorde cholesterolbalans (te veel slechte of te weinig goede), diabetes en leeftijd (vrouwen zijn beschermd tot aan de menopauze).

De risicofactoren

Er bestaan acht criteria om op een heel eenvoudige manier de gezondheid van onze slagaders na te gaan. - Leeftijd: 50-plussers - Roken:1 sigaret per dag en meer - Cholesterol: vooral bij te veel slechte of te weinig goede cholesterol - Diabetes: type 2 - Medische voorgeschiedenis: persoonlijke voorgeschiedenis - Familiale antecedenten: familiale voorgeschiedenis - Vet: zwaarlijvigheid of middelomtrek van meer dan 102 cm voor mannen en meer dan 88 cm voor vrouwen - Hoge bloeddruk: hoger dan 14/9, al dan niet behandeld. Die factoren moeten gezien worden in hun totaliteit. Zo zijn verschillende matige factoren gevaarlijker dan één ernstige. Herkent u één of meer van die factoren bij uzelf, praat er dan over met uw huisarts. Hij zal uw globaal risico bepalen. Ook de behandeling moet globaal zijn, met een combinatie van levensstijlaanpassingen en geneesmiddelen. En aangezien voorkomen beter is dan genezen: waar wacht u op om uw laatste sigaret te doven, gezond te eten en te bewegen?

Artikel gepubliceerd door op 04/10/2005

Bronnen: "Le risque cardiovasculaire global", interview met prof. Benoît Boland, La lettre des Cliniques universitaires Saint-Luc, nr. 57, september 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten