• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De kunst van het ontvangen

De kunst van het ontvangenU hebt vrienden uitgenodigd bij u thuis en wilt uw beste beentje voorzetten: hun een heerlijk aperitief en een dito menu voorschotelen, uw mooiste servies uit de kast halen, kortom: ervoor zorgen dat alles "pico bello" is. Da's normaal en sympathiek, maar is het echt wel nodig?

Helemaal niet, de essentie ligt elders! Anne ontvangt graag mensen, maar laat het keer op keer afweten: ze vraagt haar gasten tegen 20 uur, maar laat ze minstens twee uur in het salon zitten, terwijl zij met haar man het eten afwerkt. Het is een delicieuze, origineel geserveerde en overvloedige maaltijd, daar niet van. Alleen komen mensen niet bij vrienden eten om hun Michelin-sterren toe te kennen, maar in de eerste plaats om te genieten van een gezellig samenzijn. Dat mag u nooit uit het oog verliezen!

Vandaar dat u beter een eenvoudige maaltijd klaarmaakt waarbij u samen honderduit kunt praten dan de chef-kok te willen spelen die uren doorbrengt in zijn keuken om toch maar de culinaire perfectie te bereiken. Meer nog: belangrijker dan het menu, het decor, de wijn, de glazen enz. is de vraag: waarover wilt u het hebben? Waarom liggen die vrienden u zo na aan het hart, wat waardeert u in hen? Zien hoe gelukkig ze zijn en hoe goed ze overeenkomen? Doen ze u dromen als ze vertellen over hun reizen? Is het hun interesse voor kunst en filosofie die u aantrekt? Of geniet u er vooral van om samen te lachen en grappen te vertellen? Het hoeft uiteraard geen koppel te zijn: het kan evengoed om iemand gaan met wie u graag bepaalde dingen deelt en van gedachten wisselt.

Maak dat dan ook duidelijk: "Ik geniet er zo van om samen eens goed te lachen". Of: "Ik discussier zo graag met jou", of: "Ik voel me goed als ik een avond met jou kan doorbrengen". Het mooiste geschenk dat u uw gasten kunt geven, zijn immers geen gastronomische hoogstandjes of een mooi gedekte tafel, maar menselijk contact, verbondenheid en vriendschap. U hoeft dus helemaal geen keukenpiet te zijn om mensen te ontvangen, zolang u maar de essentie niet uit het oog verliest. Denk daar ook aan als u zelf uitgenodigd wordt. U mag gerust een geschenkje meebrengen (bloemen, pralines, een fles champagne, …), maar het meest waardevolle bent uzelf! Durf dan ook volop uzelf te zijn. Conclusie: wat telt in het leven, is niet zozeer het materiële, maar de aandacht die u anderen geeft en de relaties die u met hen aangaat! Dat geldt trouwens in alle levensdomeinen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Artikel gepubliceerd door op 03/08/2004

Vindt u het artikel interessant?