• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De kunst om goed oud te worden

De kunst om goed oud te wordenGoed oud worden is iets heel anders dan jong willen blijven of er jong blijven uitzien. Er komt onvermijdelijk een dag waarop dat niet meer lukt. Ouder worden wordt in onze samenleving soms als weinig benijdenswaardig afgeschilderd. Maar de Franse auteur Claudine Badey-Rodriguez (1) benadert dit thema in haar boek "J'ai décidé de bien vieillir" op een enthousiaste en subtiele manier.

Goed oud worden, het kan!


Een eerste, aangename vaststelling - en wat in het boek heel expliciet wordt gezegd - is dat goed oud worden wel degelijk mogelijk is. "De levensverwachting zonder beperkingen stijgt sneller dan de algemene levensverwachting ".
Maar het is niet zozeer de bedoeling om u tips te geven in de trend van: let op uw gewicht, rook niet en drink niet te veel alcohol, doe aan sport en zorg voor een evenwichtige voeding (minstens 5 stuks fruit en groenten per dag!)… De interessantste vraag is een psychologische: wat kan ons helpen om een gelukkige oude dag te beleven?
Het boek bekijkt de psychologische factoren die kunnen bijdragen tot een positievere benadering van het ouder worden: optimisme, minder stress, de ontwikkeling van een innerlijk leven, het talent om crisissen en overgangsfazen in het leven hef hoofd te bieden.
Er bestaan 3 strategieën om beter oud te worden. Ze werden vastgesteld bij mensen die erin geslaagd zijn om goed ouder te worden.

Strategie één: wees selectief.


De kunst van het ouder worden is om niet alles te willen doen, om niet alles te willen blijven kunnen. Kies uw activiteiten in functie van uw mogelijkheden, van uw interesses en eventuele concrete beperkingen. Het voordeel van deze strategie is dat u uw talenten en uw energie in een beperkt aantal projecten of activiteiten steekt die u dan ook veel beter tot een goed eind zult brengen. Als u alles en nog wat wilt doen, steekt u overal een beetje energie in en hebt u weinig of geen resultaat. Zo'n houding vergt natuurlijk wat nederigheid. We kunnen niet in alles goed zijn. We moeten keuzes maken. Deze strategie kan ook waardevol zijn voor jonge mensen, want 'jong geleerd is oud gedaan'.
Een voorbeeld: Gilda is 76 en heeft besloten om haar cursus Spaans voort te zetten. Vroeger volgde ze ook nog lessen Engels, maar ze kiest er nu bewust voor om het bij Spaans te houden. Wat vooral meegespeeld heeft is dat de cursus niet zover van bij haar thuis doorgaat en dat de sfeer uitstekend is.

Artikel gepubliceerd door op 15/06/2009

Bronnen: (1) " J'ai décidé de bien vieillir " van Claudine Badey-Rodriguez, uitgeverij Albin Michel, aanbevolen prijs 15 euro incl. btw.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten