• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

De kindertijd : een tijd die cruciaal is voor de zonnebescherming

De kindertijd : een tijd die cruciaal is voor de zonnebescherming

De huid van een kind is fragieler dan die van een volwassene, ze kan zich minder goed verdedigen tegen de agressieve zonnestralen en bovendien heeft ze een lange termijn geheugen voor zonnebrand. Het gebruik van zonnecrème alleen is niet voldoende, het is maar één van de regels voor een correct 'zongedrag' (kledij, zonnebril, hoedje, geen bloostelling tijdens bepaalde uren, enz.). Een kind moet beschermd worden tegen de zon om huidproblemen op volwassen leeftijd te voorkomen.

Een kinderhuid is nog onvolgroeid en dus kwetsbaar voor de zon

Wat de structuur betreft, lijkt de kinderhuid op die van volwassenen, maar de mechanismen die voor de verdediging van de huid zorgen, zijn bij kindjes nog niet matuur. De pigmentcellen (melanocyten) in de opperhuid bevatten tot de leeftijd van één jaar nog niet veel pigmenten waardoor de zonnestralen veel makkelijker de huid binnendringen dan bij volwassenen. De derma of lederhuid wordt pas matuur op de leeftijd van ongeveer drie jaar. Ze is bij kindjes drie à vier keer dunner dan bij iemand die volgroeid is en de collageen- en elastinevezels zijn nog niet ontwikkeld.

Een kinderhuid is gevoeliger voor zon en warmte

De talgklieren die de huid lipiden geeft die een doeltreffende barrière vormen tegen de zon, zijn pas 'rijp' op de leeftijd van zeven jaar. De kinderhuid droogt ook sneller uit dan die van een volwassene waardoor de zon nog meer schade kan veroorzaken. Tenslotte zijn de zweetklieren van kindjes jonger dan drie jaar ook nog niet matuur. Bij langdurige blootstelling aan de zon en heel warm weer zijn de klieren niet in staat om voldoende transpiratie te produceren wat op zijn beurt tot zonnebrand kan leiden en ook tot acute uitdrogingsverschijnselen die een ziekenhuisopname kunnen vereisen. Om het zonnekapitaal van een individu te beschermen en om het toenemend aantal gevallen van huidkanker te doen dalen moet de huid van jongsaf aan beschermd worden.

Goede gewoonten: vanaf de kindertijd

Uit verschillende studies blijkt dat een goed tegen de zon beschermde kinderhuid ook op volwassen leeftijd voordelen oplevert. Onderzoekers stellen dat als alle kinderen en tieners van 0 tot 18 jaar beschermd worden met een UV filter met een beschermingscoëfficiënt van 15 bij elke blootstelling aan de zon, 78% van alle gevallen van huidkanker die geen melanoom zijn, vermeden zouden worden. Ook wanneer enkel het gelaat, de hals, en de armen in de zomer beschermd worden, dan nog kan 60% van de huidkankers vermeden worden.

De bescherming van kinderen is dan ook een prioriteit voor de volksgezondheid. Het informeren van het grote publiek door huisartsen, kinderartsen, dermatologen en de overheid is essentieel. Daarbij moet ook aandacht zijn voor het volgen van een aantal eenvoudige aanbevelingen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/08/2013
Origineel artikel geschreven door op 19/06/2007

Vindt u het artikel interessant?