• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

De juiste psycholoog voor mijn kind

De juiste psycholoog voor mijn kind

Het is al niet gemakkelijk om een psycholoog te vinden voor uzelf, laat staan voor iemand anders, en zeker niet voor een klein kind. Hoe vindt u de juiste psycholoog?

Welke psycholoog heeft mijn kind nodig?

Eerste stap: bepaal de behoefte van uw kind. U kunt om zeer verschillende redenen naar de psycholoog gaan: het kind is geremd, of juist zeer agressief en opdringerig. Het kind heeft een leerachterstand of loopt juist voor op anderen. Kortom, er zijn tal van motivaties. Bestudeer eerst uw kind en zijn handelingen: heeft het al een goed taalgevoel, een goede zelfkennis, kan het zijn gevoelens herkennen en uitdrukken? Dan kunt u een therapie overwegen waarbij spreken centraal staat. Anderzijds – en dat heeft niet alleen met leeftijd en ontwikkeling te maken, maar ook met persoonlijkheid – kunt u het door middel van lichaamsbeweging, spel of tekeningen helpen. Denk hierbij aan de psychomotorische therapie (de methode van Aucouturier) en aan de ontwikkelingstherapie. Welke plaats heeft het kind in het gezin? Stelt het probleem zich tussen het kind en zijn broers of zussen, of tussen het kind en zijn ouders? Dan kan familiale therapie interessant zijn.  

Enkele proefsessies

Welke therapie u ook kiest, bij de eerste sessies begeleidt u over het algemeen uw kind, terwijl de therapeut hem analyseert. Doel is om het te behandelen probleem vast te stellen, en om na te gaan of iedereen zich gemakkelijk voelt. Daar ligt immers de sleutel tot een geslaagde therapie. Zoals bij elke vorm van psychotherapie is het in de eerste plaats belangrijk om een goed contact te leggen tussen de therapeut en zijn patiënt, in dit geval uw kind. Maar ook u moet zich goed voelen bij de psycholoog. U bent immers de persoon die om een therapie vraagt, en ervoor betaalt. Bovendien zal uw kind verward raken als u hem een verkeerd signaal geeft: u stuurt het bijvoorbeeld naar een therapeut, terwijl u niet achter zijn ideeën staat en sceptisch bent over de mogelijke behaalde resultaten.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/07/2016
Origineel artikel geschreven door op 17/01/2012

Bronnen: Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Muriel Fuks, psycholoog gespecialiseerd in kinderen, familie en adolescenten (www.murielfuks.be).

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten