• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

De huisrat: een uiterst aangename huisvriend!

De huisrat: een uiterst aangename huisvriend!Een rat is sympathiek, intelligent en niet agressief, en is zonder twijfel het knaagdier dat het gezelschap van mensen het meest op prijs weet te stellen, ondanks de afkeer en de angst die sommige mensen voor deze diertjes hebben. Ratten zijn aangenaam gezelschap en vragen relatief weinig verzorging.

Een huis voor uw rat

Vanaf 22 dagen kan het kleine ratje van bij de mama weg en kunt u het adopteren. De vacht van ratten varieert van bruin tot grijs via beige, één kleur of vermengd met wit: ratten zijn er in heel wat verschillende kleuren.

Voor u uw kleine gast in huis haalt, mag u niet vergeten om hem een ruime kooi met verstophoekjes en plateaus in de hoogte te kopen, zodat hij tijdens de uren dat hij niet vrij in huis mag rondlopen zijn energie kwijt kan. De bodem van de kooi kunt u het best met plantaardige korrels bedekken, want ratten zijn gevoelig voor ademhalingsstoornissen. Houtschilfers zouden bij sommige dieren de luchtwegen gevoeliger maken. De kooi van de rat moet 2 keer per week worden ververst. U moet ook een flesje aan de kooi bevestigen, zodat het dier steeds toegang heeft tot vers water.

De meest geschikte voeding voor uw allesetende knaagdier is een "speciaal rattenmengsel" uit de handel, aangevuld met enkele verse lekkernijen: appelen, droge koekjes, wortelen en natuurlijk ook "knaagdierrepen", zodat hij zijn steeds groeiende tanden kan laten slijten.

Een gegarandeerd nageslacht!

Vanaf 2 maanden kunnen ratten zich voortplanten. Na een dracht van 20 tot 23 dagen brengt het vrouwtje 6 tot 12 kleine ratjes ter wereld, die hun oogjes dichthouden tot de leeftijd van 2 weken- één week vóór het spenen van de kleintjes. De gelukkige ouders kunnen hun kroost samen grootbrengen, maar het vrouwtje kan net na de bevalling alweer zwanger worden. Let dus op voor overbevolking!

Artikel gepubliceerd door op 25/07/2006

Vindt u het artikel interessant?