• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De hersenen van voetballers bedreigd

De hersenen van voetballers bedreigd Herhaalde hoofdbotsingen kunnen gevaarlijk zijn. Dat geldt niet alleen voor boksers, maar ook voor voetballers!

Bij elk schedeltrauma gaan er een paar duizend neuronen verloren. Op zich is die "slachtpartij" geen ramp, op voorwaarde dat ze niet te vaak gebeurt. Er zijn al heel wat studies gewijd aan boksers die na hun carrière zware problemen krijgen. Mohammed Ali bijvoorbeeld, die aan de ziekte van Parkinson lijdt. Ook voetballers blijven echter niet gespaard. Statistisch gezien zouden herhaalde hoofdbotsingen zelfs een grotere impact hebben dan de risico's van de bokssport, al was het maar puur cijfermatig. Wereldwijd zijn er immers ongeveer 200 miljoen voetballers, tegen slechts een paar tienduizend boksers.

Hoeveel vingers heb ik?

In 1999 selecteerde de Nederlandse onderzoeker Erik Matser een groep van 33 voetballers van gemiddeld niveau die één à twee keer per week trainden en tijdens het weekend een wedstrijd speelden. Ze moesten 16 neuropsychologische tests ondergaan om een hele reeks hersenfuncties te evalueren: geheugen, aandacht, denksnelheid, verbale expressie, visuele perceptie en het vermogen om een reeks taken te plannen. Vervolgens werden hun resultaten vergeleken met die van een controlegroep van 27 beroepsatleten, vooral langeafstandslopers en zwemmers. Alle proefpersonen hadden uiteraard een vergelijkbaar profiel, dezelfde leeftijd en hetzelfde sociale en intellectuele niveau. Een epidemioloog ging ook na welke letsels iedereen vroeger al had opgelopen en hoe ernstig ze waren.

Opgelet, gevaarlijke koppen

Bij de analyse van de resultaten was er geen twijfel meer mogelijk: de sporters die nog nooit een hersenschudding hadden gehad, scoorden perfect normaal op de tests. Maar hoe meer kleine schokken de amateur-sporter te verduren had gekregen - soms gewoon omdat hij een goed kopspel had - , hoe meer hij kampte met concentratie- en geheugenproblemen. Zo behoorde ongeveer 80 % van de sporters met de zwaarste cognitieve problemen tot de 50 % amateur-voetballers die tijdens diverse wedstrijden letsels had opgelopen. 39 % van de amateur-sporters in de steekproef had echte problemen met taakplanning, tegen slechts 13 % in de controlegroep. Bovendien had 27 % zware geheugenstoornissen, tegen slechts 7 % in de controlegroep. Het gecumuleerde effect van leeftijd en hoofdbotsingen levert nog een somberder beeld op. Zo bleek uit het scanneronderzoek dat 30 % van de spelers die in hun jeugd één of meer hersenschuddingen opliepen, daar hersenafwijkingen aan overhield.

Om zulke problemen te vermijden, moeten sporters absoluut enkele voorzorgen nemen. Bij een hersenschudding moeten ze onmiddellijk het veld verlaten en minstens drie weken rusten. Bewustzijnsverlies is uiteraard een ernstcriterium, maar ook andere signalen moeten ernstig genomen worden: wazige blik, ongecontroleerde of vreemde bewegingen, misselijkheid,… Uit recente neurologische studies blijkt dat herhaalde minitrauma's, zonder herstelperiode tussenin, op de duur volstaan om onherstelbare neuropsychologische schade te veroorzaken.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 05/07/2005

Bronnen: Head Injuries in Soccer associated with lower scores on some mental function tests, JAMA, 09/1999.

Vindt u het artikel interessant?