• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

De hersenen van adolescenten zijn nog in ontwikkeling...

De hersenen van adolescenten zijn nog in ontwikkeling...Zo'n tiental jaar geleden dacht men nog dat de hersenen van adolescenten rond de leeftijd van 12 jaar volgroeid waren. Ondertussen weten we dankzij het werk van het National Institute of Mental Health en de nieuwe technieken van Nucleaire Magnetische resonantie (NMR of kernspintomografie) dat het veel langer duurt voor de hersenen volgroeid zijn.

De hersenen zouden naar verluidt pas rond de leeftijd van 20 of 25 jaar volgroeid zijn! En het gedeelte van de hersenen dat zich als laatste ontwikkelt, is de prefrontale cortex. Dit is zone voor de complexe vaardigheden zoals het georganiseerd werken, het onder controle houden van de impulsen, het bewust worden van de gevolgen van de eigen handelingen, het toekennen van prioriteiten, het maken van toekomstperspectieven…

Het is dus niet verwonderlijk dat jongeren en jonge volwassenen zich vaak onvolwassen gedragen! Dat komt doordat ze moeite hebben om het anders te doen! Ze leven te veel in het heden om net als volwassenen in de toekomst te kunnen investeren, de gevolgen van hun beslissingen, engagementen of juist het gebrek daaraan, in te schatten. Ze hebben het moeilijk om georganiseerd te zijn, prioriteiten toe te kennen enz. Daardoor is het mogelijk dat ze zich onverantwoordelijk gedragen in het verkeer, onvoorzichtig omspringen met alcohol, verschillende drugs of risicovol seksueel gedrag vertonen. Het is mogelijk dat ze het moeilijk hebben om op professioneel vlak toekomstplannen te maken. En diegenen die daar ondanks alles toch in slagen, moeten daar veel meer inspanningen voor doen dan een volwassene van meer dan 25 jaar.

Dus: hoewel ze er fysiek en intellectueel als volwassenen uitzien, zijn ze dat nog niet helemaal. Ze moeten dus worden geholpen, gesteund en gehoord om deze fase van hun leven zonder ongelukken door te komen, om te verhinderen dat ze fouten maken die hun toekomst op de helling zouden kunnen zetten. En dat is een uitdaging voor de volwassenen uit hun omgeving, want het is niet eenvoudig een jongere of jonge volwassene te helpen om uit te problemen te blijven!

De neurologie van de hersenen verklaart evenwel niet alles! Ook de psychologische toestand en emotionele intelligentie spelen een duidelijke rol. Want bepaalde adolescenten zijn opvallend rijper dan anderen en dat komt misschien omdat ze beter begeleid worden. En er bestaan uiteraard ook volwassenen waarvan men zich zou kunnen afvragen of hun hersenen ooit wel volgroeid zullen zijn!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 19/04/2005

Bronnen: J.N.Giedd et al., 'Brain Development During Childhood and Adolescence: a Longitudinal MRI Study'', in 'Nature Neuroscience', 1999.

Vindt u het artikel interessant?