• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De hartfrequentie als indicator voor de levensduur

De hartfrequentie als indicator voor de levensduur Iedereen weet wellicht dat een hart dat letterlijk op hol slaat gevaarlijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Maar ook de hartslag in rust is een belangrijke indicator. De moraal van het verhaal: om lang te leven moet men sporten! Regelmatige lichaamsbeweging is de beste manier om de hartslag in rust te doen dalen.

Het belang van de hartfrequentie in rust

Een nieuwe Franse studie bevestigt dat een verhoogde hartslag in rust gepaard gaat met een verhoogd mortaliteitsrisico. De frequentie doen dalen door regelmatig fysieke inspanningen te leveren, kan de levensduur doen toenemen.

Mortaliteitsrisico houdt verband met hartfrequentie in rust

De bewuste studie werd uitgevoerd in Parijs bij meer dan 4.000 personen tussen 42 en 53 jaar oud gedurende twintig jaar. Daarbij werd elk jaar een klinisch en biologisch bilan opgesteld en moesten de proefpersonen ook op een aantal vragen antwoorden. Zo werd gepeild naar heel wat factoren zoals roken, lichaamsbeweging, body mass index, bloeddruk, suikergehalte en cholesterolgehalte in het bloed, enz.
De hartfrequentie werd gemeten aan het begin van de studie en daarna elk jaar.
De polsslag werd gemeten gedurende een minuut in rechtopstand en na vijf minuten rust.

Artikel gepubliceerd door op 02/01/2007

Bronnen: Een prospectieve studie van dr. Xavier Jouven, hôpital européen Georges-Pompidou, december 2006.

Vindt u het artikel interessant?