• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

De grootste recente ontdekkingen inzake voeding

De grootste recente ontdekkingen inzake voedingVerschillende Nederlandse en Amerikaanse voedingsspecialisten gaven hun mening over wat volgens hen de belangrijkste recente ontwikkelingen zijn op voedingsgebied, maar ook over de uitdagingen waarmee voeding in de toekomst zal geconfronteerd worden. Een blik op hetgeen ons morgen misschien al wacht.

De belangrijkste ontdekkingen van de voorbije jaren


De specialisten stelden een lijst op van de opmerkelijkste ontdekkingen. Daarvan werd een rangschikking opgemaakt. Aan de top prijkt de ontdekking dat foliumzuur preventief goed werkt in de strijd tegen aangeboren afwijkingen. De rangschikking ziet er uiteindelijk als volgt uit:
-Foliumzuur of vitamine B9 helpt aangeboren afwijkingen voorkomen,
-De impact van transvetzuren op de menselijke gezondheid,
-De regulering van de genen door voedingsstoffen,
-De gerealiseerde vooruitgang inzake meting van de energieaanvoer,
-De hormonale rol van vetweefsel,
-De receptoren van slechte cholesterol en de regulering van cholesterol door voeding,
-Obesitas is een normaal gevolg van abnormale omstandigheden,
-Alcohol veroorzaakt borstkanker,
-Lichaamsvet is de tweede te vermijden oorzaak van kanker,
-De rol van fytosterolen en stanolen bij het beheersen van cholesterol,
-Diabetes kan vermeden worden door een betere voeding en een wijziging van de levenswijze,
-De interactie tussen koolhydraten en insulineresistentie,
-Vitamine E vermindert het risico op cardiovasculaire ziekten niet,
-Vetzuren uit visolie verlagen het sterftecijfer bij coronaire patiënten,
-De veelvoudige rol van vitamine D.

Vragen voor de toekomst


Wat de uitdagingen betreft waarmee voeding in de toekomst zal geconfronteerd worden, gaat het merendeel over onderzoeksthema's:
-De beheersing van insulineresistentie door fysieke activiteit en voeding,
-Is voeding in staat om de cognitieve achteruitgang te vertragen (alzheimer, parkinson…)?
-Het herstel van het evenwicht tussen privé- en beroepsleven in het voedingsonderzoek,
-De reductionistische aanpak (voedingsstoffen) of de analyse van het voedingsgedrag,
-Het voorzien van diëten in de klinische praktijk,
-Het bewijzen dat wijzigingen van de levenswijze zinvol zijn,
-Voeding en chronische ontsteking,
-Van genetica tot epigenetica,
-Voedingsaanbevelingen gebaseerd op de beschikbare bewijzen,
-Hoe kan men de energetische balans meten bij ambulante patiënten?
-De rol van fytonutriënten (polyfenolen, lignanen…) in de preventie van ziekten,
-De rol van alfa-linoleenzuur (omega 3) bij coronaire ziekten,
-De vermindering van de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen,
-De vitaminen van groep B en de cardiovasculaire ziekten.

Artikel gepubliceerd door op 16/02/2009

Bronnen: Katan MB et al European Journal of Clinical Nutrition, Januari 2009.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten