• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De griep begint haar offensief...

De griep begint haar offensief...De grafieken van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid tonen het nog niet, maar griep steekt toch weer de kop op.

Griep wordt terecht geassocieerd met de wintermaanden. Het griepseizoen begint met de eerste rijm en eindigt in de lente. En in die periode kan de griep fel te keer gaan. In tegenstelling tot vorig jaar blijkt de griep nog weinig actief.Men krijgt griep na contact met een besmette persoon. Er bestaan meerdere griepvirussen (influenzavirussen). De griepvirussen veranderen bijna elk jaar, zodat de antilichamen die vorig jaar werden gevormd, de infectie van dit seizoen niet kunnen bestrijden.

Griephaarden

Het grootste risico lopen jonge kinderen, die worden besmet in griephaarden : school, kinderdagverblijf, enz. maar ook bejaarden, die al dan niet in een rusthuis verblijven, staan vaak machteloos tegenover dergelijke luchtweginfecties. De infectie duurt klassiek één week en gaat gepaard met

Vroeger bestond er geen behandeling. Antibiotica zijn inderdaad inefficiënt bij een virusinfectie. Men kon alleen geneesmiddelen voorschrijven om de koorts en de hoofdpijn te verminderen. Amantadine is een preventief geneesmiddel, maar veroorzaakt nogal wat bijwerkingen.

Efficiënte behandelingen

Sinds enkele jaren zijn er echter geneesmiddelen, die de griepsymptomen verminderen als ze voldoende snel worden ingenomen.

 • Zanamivir (Relenza®) wordt via inhalatie toegediend bij influenza A en B.
 • Oseltamivir (Tamiflu®) wordt per os toegediend om influenza type A en B te behandelen en te voorkomen. De behandeling verkort de duur van de belangrijkste griepsymptomen met één tot anderhalve dag bij patiënten met koorts die binnen 48 uur na het verschijnen van de symptomen worden behandeld.
 • Ribavirine (Virazol®) is aangewezen bij de behandeling van kinderen die besmet zijn met het respiratoir syncytiaal virus (RSV). Ribavirine wordt ook gebruikt om ernstige bronchopulmonale infecties door het influenzavirus A of B te behandelen.
Het is evenwel niet bewezen dat die geneesmiddelen de sterfte en de verwikkelingen ten gevolge van influenza verminderen, zelfs bij risicopatiënten.
In elk geval kunnen ze de jaarlijkse griepvaccinatie - waarvan het effect op de ziekteverschijnselen en de sterfte wel bewezen is - bij risicopatiënten niet vervangen.

Artikel gepubliceerd door op 18/02/2003

Bronnen: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie

Vindt u het artikel interessant?