• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De goochelaar en zijn konijn...

Artikel gepubliceerd door op 11/11/2014


De goochelaar en zijn konijn...

Beroepsastma neemt soms verrassende vormen aan. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde intrigerende geval van een Italiaan.

 

Beroepsastma: een ernstig probleem, in elk beroep

Beroepsastma is een bekend fenomeen. Het is in ons land zelfs de meest voorkomende longziekte bij beroepsziekten. Volgens studies worden er elk jaar minstens twintig nieuwe gevallen per miljoen arbeiders geregistreerd. Dat is 10% van alle gevallen van astma die op volwassen leeftijd beginnen.

Heel wat producten kunnen astma veroorzaken. Astma bij bakkers is bijvoorbeeld een bekend fenomeen. Heel wat bakkers moeten van beroep veranderen omdat ze allergisch worden voor bloem.

Het geval dat onlangs in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift ‘European annals of allergy and clinical immunology’ werd beschreven, is veel origineler.

De allergische goochelaar en zijn konijn

Het gaat om een goochelaar die hinderlijke luchtwegensymptomen begon te krijgen zoals hoest, piepende ademhaling en kortademigheid. Alleen voelde hij die niet altijd. Ze kwamen op op een welbepaald moment tijdens zijn optreden. De symptomen waren vrij zwaar. Op een gegeven moment moest hij zelfs zijn nummer staken om zich te laten behandelen.

Raadt u het al? Het moment waarop de astmasymptomen optraden, was toen de man het konijn uit zijn hoed toverde. Uiteindelijk kreeg de goochelaar een allergie voor de pels van het kleine zoogdier. Het duurde wel meerdere jaren voor het zover was. De man voerde zijn nummer met het konijn al drie tot vier jaar op voor de eerste symptomen optraden.

In het geval van de man werd het probleem drastisch opgelost: het stuk in het nummer waar het konijn verscheen, werd geschrapt. Jammer voor de hoge bolhoed! De man kan het konijn ook niet vervangen door een ander zoogdier, want een allergie voor dierlijk haar kan ook bij andere dieren optreden.

Artikel gepubliceerd door op 11/11/2014

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?