• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  16 mening
 • Getuigenissen (0)

De goede eigenschappen van eucalyptus

De goede eigenschappen van eucalyptus

De eucalyptus  is een grote boom die oorspronkelijk uit Australië komt. De bladeren bevatten veel etherische olie en worden in diverse vormen gebruikt (infusie, tinctuur, drinkbare oplossing, capsules) om luchtwegenproblemen en allerlei anderen aandoeningen te behandelen. Meer dan één goede reden dus om eucalyptus te gebruiken…

Eucalyptus: antisepticum voor de luchtwegen

Eucalyptus wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het ademhalingstelsel. Het werkt rechtstreeks in op de cellen van de bronchiën en vernielt de slijmen, waardoor die loskomen. Het heeft daardoor het effect van een hoestmiddel, en dat laatste wordt nog versterkt door de antiseptische werking van eucalyptus. De stof verhindert namelijk de ontwikkeling van bacteriën en schimmels.

Eucalyptusbladeren stillen dus de hoest, ze lossen slijm op en ze gaan besmetting tegen. Het kan worden gebruikt bij bronchitis,  keelpijn, hoest, verkoudheden, een verstopte neus...

Bij aandoeningen van de bronchiën, bij keelpijn en bij hoest kan eucalyptus gebruikt worden in de vorm van poeder, moedertinctuur of siroop. Het kan ook als zalf, balsem of etherische olie dienen om de borst in te wrijven.

Bij een verkoudheid of een verstopte neus is het inademen van eucalyptusdampen  heel doeltreffend (infusie van bladeren of etherische olie), net als de oplossingen om te verstuiven in de neus (tinctuur).

Eucalyptusbladeren worden ook gebruikt voor thee.

Eucalyptus wordt om zijn bacteriëndodende eigenschappen ook gebruikt bij aandoeningen van de urinewegen (blaasontsteking, colibacillose…). Het helpt ook bij ontstekingen van de maag- en darmslijmvliezen.

Andere goede eigenschappen van eucalyptus

Aan eucalyptus worden veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het zou goed zijn:

 • Tegen opvliegers, winderigheid en hartkloppingen bij vrouwen in de menopauze.
 • Tegen reuma.
 • Tegen migraine.
 • Tegen tijdelijke vermoeidheid.
 • Als ontsmettingsmiddel op schaafwonden, brandwonden en zweren.

Eucalyptus helpt ook om het suikergehalte in het bloed naar omlaag te halen. Dat zou te danken zijn aan de flavonoïden in eucalyptus. Het effect is via experimenten vastgesteld, maar moet nog worden bewezen bij de mens.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2015
Origineel artikel geschreven door op 05/09/2011

Bronnen: Phytothérapie, la santé par les plantes, Uittreksel uit Reader’s Digest, Vidal.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier 7 geneesplanten voor de winter

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden