• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

De gevaren van voetbal

De gevaren van voetbal

De populairste sport van onze planeet is niet de minst gevaarlijke. Alle ex-voetballers kunnen wel een paar verhalen vertellen!

De oorzaken van vermoeidheid

Op atletisch vlak kan voetbal niet tippen aan andere disciplines zoals wielrennen, zwemmen of hardlopen. In 90 minuten speltijd lopen de spelers ongeveer 10 à 12 km af, wat relatief bescheiden is, zeker aangezien ze het grootste deel van de tijd (zo'n 70 %) dribbelen of wandelen. Uiteraard worden deze lange recuperatieperiodes afgewisseld met intensere inspanningen: sprinten, trappen, springen enz. Bij de profs telt men per wedstrijd ongeveer 180 dergelijke acties. Bij de amateurs zijn dat er beduidend minder. Maar dat is nog geen verklaring voor de geleidelijke uitputting tijdens de wedstrijd en soms zelfs de plotselinge zwakte, zoals die welke onlangs het leven kostte aan de Kameroense voetballer Marc Vivien Foé.

De risico's van het vak

Met voetbal gaan ook traumatologische risico's gepaard. Klassiek onderscheiden we twee soorten letsels: verrekkingen, die vaak in het begin van een wedstrijd voorkomen door onvoldoende opwarming, en verzwikkingen van de enkel of de knie, die vaak ontstaan doordat men in het laatste halfuur van het spel wat minder oplettend is. Bij spierletsels gebeurt de genezing met behulp van ijs, gevolgd door een aantal dagen of zelfs weken rust, zodat de wonde kan genezen. Bij gewrichtsletsels volstaan die voorzorgen niet altijd; soms komt er zelfs een operatie aan te pas. Meniscussen en de kruisbanden van de knie voeren op dat vlak de gelederen aan. Jammer genoeg is een speler door een dergelijke operatie, waarbij een nieuwe gewrichtsband wordt getransplanteerd, verscheidene maanden out. Denk maar aan de steraanvaller van Sporting Anderlecht, Nenad Jestrovic.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011
Origineel artikel geschreven door op 06/01/2004

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Special voetbal: tips voor een spel zonder letsels

Vindt u het artikel interessant?