• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De gevaren van dieetsupplementen

De gevaren van dieetsupplementenWees voorzichtig met dieetsupplementen. Volgens een Amerikaanse observatiestudie uitgevoerd bij 11 antigifcentra worden vaak ernstige bijwerkingen gezien.

Dieetsupplementen: niet zo goed voor de gezondheid

Het is moeilijk de bijwerkingen van dieetsupplementen te evalueren. Veel producten worden immers niet geregistreerd vooraleer ze op de markt worden gebracht. Bovendien beschikken we over zeer weinig informatie over hun inhoud en gebruiksveiligheid.In 1998 hebben 11 Amerikaanse antigifcentra de details betreffende 2.332 telefonische oproepen met betrekking tot 1.466 gevallen van inname van dieetsupplementen geregistreerd.794 patiënten vertoonden reële symptomen en 489 bijwerkingen die in minstens 50% van de gevallen duidelijk te wijten waren aan dieetsupplementen.In één derde van de gevallen waren de bijwerkingen licht, maar er werden ook ernstiger bijwerkingen vastgesteld, zoals myocardinfarct, leverinsufficiëntie, een bloeding, epilepsie-aanval (met bewustzijnsverlies) en één overlijden.De studie bevat heel wat interessante informatie:

 • De ernst van de symptomen correleerde met het langdurig gebruik van meerdere supplementen en met de leeftijd.
 • Het gebruik bij kinderen was vaker niet opzettelijk dan bij volwassenen. Bij minstens 28% van de oproepen werden de dieetsupplementen vooral gegeven om ziekten te behandelen.
 • De meeste producten en ingrediënten werden niet vermeld in de gegevensbank die door de antigifcentra wordt gebruikt.

Niet zo gezond

Het lijkt dus duidelijk dat dieetsupplementen variabele bijwerkingen kunnen veroorzaken. Het verband tussen die bijwerkingen en de ingrediënten in die supplementen is moeilijk te bewijzen, aangezien de meeste dieetsupplementen uit meerdere bestanddelen bestaan en aangezien de informatie onvolledig is. We zullen de risico's van dieetsupplementen dus beter moeten bestuderen.

Wees dus op uw hoede en neem enkel bekende producten, waarvan de samenstelling en de herkomst duidelijk op het etiket vermeld zijn.De beste raadgever op dit vlak is nog steeds uw arts of apotheker !

Artikel gepubliceerd door op 27/02/2003

Bronnen: Palmer M.E. et al., Lancet, 361: 101-06, 2003

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie