• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

De geheimen om gezond oud te worden: van 50 tot 65 jaar (deel 2)

De geheimen om gezond oud te worden: van 50 tot 65 jaar (deel 2)

Vanaf de leeftijd van 50 jaar, stellen we een daling vast van de levenskracht, een verslapping van de huid en steeds meer uitgesproken rimpels, allemaal probleempjes nochtans waarvoor oplossingen bestaan. De vrije radicalen, die schadelijk zijn voor onze cellen, zijn verantwoordelijk voor de veroudering van ons lichaam en voor de oxidatieve stress. Ze bestrijden moet steeds een prioriteit zijn. Daarvoor speelt de voeding een essentiële rol. Dit zijn de aanbevelingen van dr. François Turmel*.

1) Zorg voor een evenwichtige en kwalitatieve voeding

De volgende aanbevelingen in verband met voeding zijn van toepassing op mensen met overgewicht, wat vaak voorkomt boven de 50 jaar. Bovendien moet elk tekort aan voedingsstoffen en microvoedingsstoffen te allen tijde vermeden worden.

  • Eet dagelijks 5 porties fruit en groenten: geef de voorkeur aan seizoensfruit, dat u best 's morgens eet en liefst niet bij de maaltijden.

 

  • Gebruik weinig zout en maak uw gerechten klaar met olijf- of koolzaadolie.

 

 • Eet minstens driemaal per week vis: een voldoende aanvoer van essentiële vetzuren (omega 3, omega 6) is noodzakelijk voor het behoud van de cognitieve functies en voor de cardiovasculaire gezondheid. Vraag eventueel raad aan uw arts in verband met supplementen van meervoudig onverzadigde vetzuren EPA en DHA.

2) Bestrijd de oxidatieve stress

Om de oxidatieve stress (een teveel aan vrije radicalen in het lichaam) te bestrijden, kan uw arts u een voedingssupplement aanbevelen dat antioxidante vitaminen (C, E) bevat, alsook selenium, lycopeen (tomatenextract), zink, co-enzym Q10, polyfenolen, dit allemaal in een gewone voedingsdosis.
Het is ook goed om te weten dat carotenoïden (vitamine A) door rokers met mate moeten gebruikt worden, aangezien hun opstapeling in het lichaam tot een hoger risico op longkanker kan leiden.

Artikel gepubliceerd door op 15/03/2010

Bronnen: * Dr. François Turmel, specialist esthetische geneeskunde, interuniversitair diploma Obesitas, veroudering en esthetica van de oppervlakteweefsels, voorzitter van het Franse 'Institut national de formation sur la prévention du vieillissement'.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten