• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De frisdrankgeneratie: welke gezondheidseffecten?

De frisdrankgeneratie: welke gezondheidseffecten? Exotische smaken, heerlijke snoepkleuren, aantrekkelijke verpakkingen: dat alles zet het jonge volkje alleen maar aan om - meestal zonder maat - frisdranken en andere zeer suikerrijke dranken te nuttigen. Elke dag zulke brouwsels drinken, is nochtans zeer ongezond.

Het is al vaak bewezen dat suikerrijke gashoudende dranken gewichtstoename en zwaarlijvigheid sterk bevorderen. Wat we echter minder weten, is dat regelmatige consumptie van dergelijke dranken ook type 2-diabetes bevordert en de hart- en vaatrisico's verhoogt, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Het metabolisch syndroom van jonge frisdrankfanaten

Volgens een recente Amerikaanse studie komt het metabolisch syndroom 14 % meer voor bij kinderen die veel frisdrank nuttigen, en dat vanaf dertien jaar. Het metabolisch syndroom omvat een reeks symptomen (buikvet, te weinig goede cholesterol, waardoor de slagaders minder beschermd worden, zeer hoge bloeddruk enz.) en leidt vaak tot hart- en vaatproblemen of tot type 2-diabetes. Hoofdschuldige: fructose. Fructose is immers rijkelijk aanwezig in deze dranken, als één van de bestanddelen van sacharose (één blikje frisdrank bevat maar liefst zes klontjes suiker). Ze blijkt niet alleen het insulinegehalte te verhogen (insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat ons lichaam glucose kan opnemen), maar ook de concentratie van sommige bloedvetten.

Niet alleen bij kinderen...

Een studie die werd uitgevoerd in de Harvard School of Public Health in Boston wijst ook uit dat de steeds toenemende consumptie van softdrinks de voorbije jaren samenhangt met het stijgende aantal gevallen van diabetes en zwaarlijvigheid (obesitas). De auteurs volgden gedurende acht jaar meer dan 140.000 vrouwen en kwamen daarbij tot de conclusie dat één glas frisdrank per dag in plaats van per week het diabetesrisico met ongeveer 83 % verhoogt.

Artikel gepubliceerd door op 09/01/2007

Bronnen: Ventura, A. Pediatrics, December 2006; vol 118 : pp 2434-2442.

Vindt u het artikel interessant?