• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De extra kilo's onder het mes

De extra kilo's onder het mes Overgewicht wordt het gezondheidsprobleem nummer één van de 21ste eeuw. Het begint zelfs epidemische vormen aan te nemen. En niet alleen in Amerika! Van de 450 miljoen Europeanen kampen er 204 miljoen met overgewicht en lijden er 61 miljoen aan obesitas. Kan een operatie hulp bieden?

Slechte leefgewoonten

Ook in België heeft bijna 46% van de bevolking ouder dan 15 overgewicht. Bijna 11,5% van de Belgen lijdt aan obesitas. De redenen van dit stijgende aantal gevallen van obesitas hoeven niet ver te worden gezocht: we bewegen alsmaar minder terwijl we alsmaar meer eten, vooral vetten en suikers. Als we meer calorieën opnemen dan we verbruiken, slaat ons lichaam die overtollige energie op en verdikken we.
Obesitas leidt tot diabetes en cardiovasculaire ziektes, aandoeningen die onze levensverwachting verminderen. Overgewicht is voor onze gezondheid dus echt wel een tijdbom. Maar er is ook goed nieuws: als de 'body mass index' (BMI) van iemand met obesitas met 5% zakt, verbetert zijn cardiovasculair profiel en kunnen de symptomen van het type II diabetes zelfs zo goed als volledig verdwijnen. Bij een daling met 10% of meer daalt het sterftecijfer als gevolg van obesitas aanzienlijk.

Chirurgie als oplossing

Voor sommigen volstaat het om streng te diëten en een intensief trainingsprogramma te volgen om de overtollige kilo's kwijt te raken. Maar dat lukt niet bij iedereen. Soms zijn er psychische en fysieke elementen in het spel die beletten dat de kilo's snel verdwijnen, of die de kilo's weer even snel laten terugkeren als ze verdwijnen.

In dit soort gevallen kan opereren een oplossing zijn. Recente studies tonen aan dat het opereren van obesitas een van de meest doeltreffende methodes is om te vermageren en een blijvend effect te behouden en dat 80 % van de patiënten met obesitas hun voordeel zouden doen met een chirurgische oplossing.
Wie komt in aanmerking voor een operatie? Mensen met een BMI van 40 en meer of met een BMI van meer dan 35 en die bijkomende medische problemen hebben als gevolg van hun overgewicht, bijvoorbeeld hoge bloeddruk en diabetes. Ideaal is dat patiënten die aan deze criteria beantwoorden gevolgd worden in gespecialiseerde centra, waar een voldoende aantal patiënten operatief behandeld wordt voor obesitas en waar een pluridisciplinaire aanpak wordt gevolgd.
Bij kinderen wordt aangeraden te wachten met opereren tot ze volwassen zijn. Tot voor kort was het plaatsen van een maagring de meest populaire ingreep, maar het aantal bypass-ingrepen (laparoscopie) zit al een poosje in de lift.

Artikel gepubliceerd door op 12/06/2007

Bronnen: Persbericht "Steeds meer Belgen met obesitas laten zich opereren", Section for Obesity Surgery Belgium, 22 mei 2007.

Vindt u het artikel interessant?